Piac

Az agrárpiacok rövid távú kilátásai: fokozatos, de törékeny visszatérés a stabilitáshoz

Miután az előző években súlyos sokkok és jelentős volatilitás jellemezte az EU agrárpiacait, pozitív jelek mutatkoznak a stabilizációra, mivel az inputköltségek folyamatosan csökkentek az elmúlt hónapokban, és az élelmiszer-infláció mérsékelt szintre tért vissza. Az általános makrogazdasági és élelmiszerár környezet javulást vetít előre az agrár-élelmiszeripari termékek iránti kereslet tekintetében a legtöbb ágazatban. Ennek ellenére a kilátások továbbra is nagyfokú bizonytalansággal járnak, amely időjárási eseményekhez, geopolitikai konfliktusokhoz, valamint állat- és növénybetegségekhez kapcsolódik. Az Európai Bizottság által közzétett 2024. őszi rövid távú agrárpiaci kilátások jelentése a legfrissebb trendeket és kilátásokat mutatja be a kulcsfontosságú agrárpiacokra vonatkozóan.

A közzétett jelentés szerint az agrárpiacok stabilizálódás jeleit mutatják. Az élelmiszer-infláció csökken, és az élelmiszerárak az elmúlt hónapokban viszonylag stabilak maradtak a legtöbb termék esetében, bár átlagosan 32%-kal magasabbak a 2020-as szinthez képest. Az agrár-élelmiszeripari termékek iránti kereslet növekedését támogathatja a várható uniós GDP-növekedés és a mérsékelt infláció. A tavaszi jelentés óta az időjárási szélsőségek gyakoribbá és károsabbá váltak, ami befolyásolja a főbb szántóföldi növények termelési és minőségi szintjeit.

Forrás: pixabay.com

Az EU műtrágyapiaca is fokozatosan stabilizálódik, a kereskedelmi áramlások normalizálódnak, és a hazai termelés helyreállás jeleit mutatja. Ugyanakkor a megfizethetőség továbbra is problémát jelent a gazdák számára, elsősorban a csökkenő szántóföldi növényárak miatt. A 2024-es alacsonyabb terméshozamok Európa különböző régióiban likviditási problémákat okozhatnak a szántóföldi növénytermesztők számára, ami hatással lehet a műtrágya-vásárlásokra 2025 tavaszán.

Az év eleje óta az Európai Bizottság a tagállamokkal szoros együttműködésben számos intézkedést tett a Közös Agrárpolitika egyszerűsítése érdekében a gazdák számára. Ez a hosszú távú uniós politika fontos gazdasági védőhálót jelent az EU gazdáinak, és irányítja az átmenetet a fenntartható és ellenálló mezőgazdaság felé. Az instabil környezetben megőrzött stabilitás kulcsfontosságú a gazdák sikeres munkavégzéséhez.

Szántóföldi növények

A 2024/25-ös uniós gabonatermelés becsült mennyisége 260,9 millió tonna, ami körülbelül 7%-kal marad el az 5 éves átlagtól, és az elmúlt évtized legalacsonyabb termelését jelenti. Ennek oka a kedvezőtlen időjárási körülmények, amelyek csökkentették a hozamokat, és részben a művelési terület csökkenése, amit például a túlzott esőzés okozta ültetési zavarok is előidéztek. A leginkább érintett növények a lágybúza és a kukorica, míg a zab, az árpa és a durum búza termelése nőtt.

Az EU olajos magvak termelése a 2024/25-ös szezonban várhatóan 29,7 millió tonna lesz (éves szinten -8%), amit a repce terület csökkenése és a napraforgót érintő kedvezőtlen időjárási körülmények okoznak. Ez jelentős módosítás a tavaszi rövid távú kilátások jelentéséhez képest. Ezzel szemben a szójabab termelése várhatóan 8%-kal növekszik éves szinten (13%-kal az 5 éves átlag felett), tükrözve a szójabab vetésterület 11%-os éves növekedését.

Az EU növényi olajfogyasztása továbbra is csökkenő trendet mutat (14%-kal az 5 éves átlag alatt), mivel a pálmaolaj használata továbbra is csökken, ami az import visszaeséséhez vezet, miközben az export stabil marad.

A 2024/25-ös uniós cukortermelés akár 1 millió tonnával is nőhet az előző évhez képest. Ezt a növekedést a megnövekedett vetésterület hajtja, amit a rekord magas cukorárak ösztönözhetnek, ami miatt a gazdák más szántóföldi növények helyett cukorrépát választhatnak. A cukorfogyasztás várhatóan stabil marad, ami csökkentett importot eredményez.

Speciális növények

A 2024/25-ös olívaolaj termelés várhatóan visszatér az átlagos szintre, 2 millió tonnára, két év alacsony termés és rekord árak után. A kínálat növekedésével az árak fokozatosan csökkenhetnek, és a fogyasztás növekedhet, ami az exportot is kedvezően befolyásolhatja. Azonban a szektor továbbra is bizonytalansággal néz szembe az árak alkalmazkodási sebességével és a fogyasztók magas árakhoz való alkalmazkodásával kapcsolatban.

Az uniós bortermelés várhatóan enyhén csökken éves szinten, és 7%-kal marad el az 5 éves átlagtól, míg a fogyasztás folytatja csökkenő trendjét. A borexport is visszaesik. E nehézségek elismeréseként az Európai Bizottság 2024 júliusában létrehozott egy magas szintű munkacsoportot a borpolitika kapcsán, hogy kezelje az ágazat előtt álló kihívásokat és lehetséges megoldásokat keressen.

A jelentés alaposabban foglalkozik az almával, naranccsal, őszibarackkal, nektarinnal és paradicsommal is, amelyeket szintén különféle időjárási események sújtottak. Az élelmiszer-infláció stabilizálódásával a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a közeljövőben helyreállhat.

Tej és tejtermékek

Az EU tejellátása várhatóan enyhén növekszik 2025-ben. Feltételezve a normál időjárási körülményeket, a tehénállomány folyamatos csökkenését (-0,7%) várhatóan ellensúlyozza a növekvő tejhozam (+1%).

Az uniós sajttermelés tovább növekedhet 2025-ben, és az uniós sajt exportja kedvező árakból profitálhat.

Azonban a tejtermékek iránti fogyasztói kereslet helyreállása továbbra is óvatos és vegyes a különböző tejtermékek esetében. Valójában a vaj ára jelentősen emelkedett 2024-ben, amit a szűkös kínálat és a stabil kereslet hajtott.

Húsipar

Az EU marhahús termelése várhatóan 1%-kal csökken 2025-ben, mivel a szerkezeti átalakulások folytatódnak. Az egy főre jutó marhahúsfogyasztás az EU-ban 1,7%-kal, 9,6 kg-ra csökkent 2024-ben.

Összességében az uniós sertéshús termelés várhatóan enyhén csökken, 2024-ben 0,5%-kal, 2025-ben 0,2%-kal. Az afrikai sertéspestis kitörései továbbra is kockázatot jelentenek a termelésre. 2025-re az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás várhatóan stabilizálódik 30,9 kg-nál, míg a kevésbé versenyképes uniós sertéshúsárak kihívást jelentenek az export számára a globális piacon.

Ezzel szemben az uniós baromfiágazat 2024-ben viszonylag jó piaci kilátásokkal rendelkezik, a termelés 4%-os, az export pedig 3%-os növekedésével. Ez a növekvő tendencia várhatóan folytatódik 2025-ben is, és az egy főre jutó uniós baromfihús-fogyasztás elérheti a 25,2 kg-ot.

A 2023/24-es marketingévre vonatkozó frissített egyensúlyi adatok megtalálhatók a legújabb rövid távú kilátások jelentésében, és elérhetők az agrár-élelmiszeripari adatportálon is.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés