Agrárpiac

Sertéshús kereskedelmi tendenciák magyarországon

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 16 százalékkal csökkent (32 ezer tonna) 2023 január–novemberében a 2022. január–novemberi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. Az élősertés-behozatala 16 százalékkal 70 ezer tonnára bővült, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított.

Forrás: pixino.com

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége csaknem 9 százalékkal mérséklődött (135 ezer tonna), míg értéke 9 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A legtöbb sertéshúst Romániába, Horvátországba és Olaszországba szállították. A sertéshúsimport volumene 12 százalékkal (130 ezer tonna) csökkent, értéke 19 százalékkal volt nagyobb. A sertéshús több mint kétharmada Németországból, Spanyolországból, Lengyelországból és Ausztriából származott.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 805 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 januárjában, nem változott számottevően az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 5,6 százalékkal volt magasabb 2024 januárjában 2023 azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 4, a sertéscombé 17 százalékkal nőtt ugyanekkor.

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés