Agrárpiac

Hírek

Rekordmagasan a sárgarépaárak Lengyelországban

A tavalyi rekordárakat is több, mint 50%-kal múlják felül az idei nagybani sárgarépaárak  Lengyelországban. November második fele óta egyre újabb és újabb rekordokat dönt az étkezési sárgarépa ára Lengyelország nagybani piacain. Decemberben a növekvő ártrend megtörni látszott, de hamar kiderült, hogy ez a majdnem 20% körüli visszaesés csak átmeneti volt. Azóta a tisztított, zsákos kiszerelésű sárgarépa nagybani piaci ára 43%-kal emelkedett és február elejére elérte a 2,20-2,80 PLN/kg (195-250 Ft/kg) közötti sávot. Ez éves szinten 53%-os drágulást jelent, ami hatalmas különbségnek számít már csak azért is, mert 2023-ban is rekordárakat figyelhettünk meg a lengyel piacokon.

Forrás: pixino.com

Elemzők szerint az éves áralakulási dinamikát figyelembe véve nem is várható, hogy a közeljövőben árcsökkenés következne be: a sárgarépa ára szinte minden februárban jelentősen nőtt, és ennek valószínűleg még csak a kezdetén vagyunk.

A szűkös kínálat nem csak Lengyelországra jellemző, hanem egész Európában általános, különösen Belgiumban, ahol még a hollandiainál is nagyobb a terméskiesés. A piacokon forgó sárgarépa volumene kevés, és rengeteg a minőségi probléma. Nem is meglepő, hogy a múlt héten Hollandiában tovább emelkedtek a sárgarépaárak. A DCA jegyzéseiben a B méretű (frisspiacra szánt) sárgarépa átlagára 40,00 EUR/100 kg fölé ugrott (+7 százalék a 3. héthez képest és +45 százalék az előző évhez képest), a C méretű (vastagabb) sárgarépa átlagára pedig 40,50 EUR/100 kg volt (+8 százalék az előző héthez képest és +35 százalék az előző évhez képest).

Magyarországon a Budapesti Nagybani Piacon az áremelkedés egyelőre nem érzékelhető, megjegyezve, hogy a hazánkban kialakult 200-300 Ft/kg közötti árszint a lengyel és a holland piacokhoz képest magasnak mondható.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés