Agrárpiac

Hagymakiviteli tilalmat vezetett be a világ legnagyobb exportőre

A klímaváltozás miatti csapadékhiány erőteljes hozamcsökkenést okozott, így határozatlan ideig ismét tilos hagymást exportálni Indiából.

Az EastFruit elemzői szerint a globális hagymapiacra erőteljes hatást gyakorolhat a világ legnagyobb exportőrének, Indiának az a döntése, hogy meghosszabbítja a vöröshagyma kivitelére vonatkozó tilalmat. Az értékben Hollandia és Kína mögött a világ harmadik legfontosabb, volumenben azonban első exportőrének számító Indiában 2023 decemberében vezették be először a kiviteli tilalmat, akkor határozott időre, a március 31-ig tartó időszakra. Most azonban ezt a korlátozást határozatlan időre meghosszabbították, mivel a belföldi hagymaárak 43%-kal emelkedtek a 2023-as évhez képest. Jelenleg a hagyma átlagára Indiában 0,3 USD/kg (110 Ft/kg), ami a világ legnépesebb országában kifejezetten magasnak számít – összehasonlításképp: Ukrajnában jelenleg szintén hasonló szinten áll a hagyma ára, és ez ott az utóbbi évek legalacsonyabb árszintjét jelenti.

Forrás: pixabay.com

Ázsia számos piacán keltett aggályokat ez a döntés, leginkább az India legfontosabb exportpartnereinek tekinthető Malajzia, Egyesült Arab Emírségek, Srí Lanka, Nepál, Indonézia, Katar, Vietnam, Omán, Szingapúr, Kuvait és Szaúd Arábia kereskedőinél. A Bab-el-Mandeb szorosban kialakult krízis és az európai piacok szűkössége miatt nem valószínű, hogy Európából sikerül majd pótolni a hiányzó mennyiségeket, leginkább Kína kerül kedvező pozícióba.

Az indiai hagymatermés visszaesésének hátterében a klímaváltozás hatásai állnak, különösen a csapadékhiány, ami több fontos termesztőkörzetben a hozamok drasztikus csökkenését eredményezte. Indiában és az ázsiai országokban a hagyma az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségféle, különösen a szegényebb néprétegek között. Emiatt jelentős hatást gyakorolhat az élelmiszer-inflációra, és akár politikabefolyásoló tényezővé is válhat a nagyszámú szavazói rétegekben.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés