Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Agrárpiac

Gazdálkodás

Hírek

Piac

EZEKET A PÁLYÁZATI FORRÁSOKAT VÁRJÁK LEGINKÁBB A GAZDÁLKODÓK

Évekkel ezelőtt pályázati bőség volt az agráriumban, amelyet néhány év kihagyás után most ismét hasonló időszak követhet. Erre komoly várakozással tekintenek a gazdák, amelynek több oka is van. Az elmúlt években a gazdasági kihívások miatt sokan elhalasztották a beruházásaikat, amelyeket szeretnének mostanában tényleg megvalósítani. Ehhez kiváló segítséget nyújt a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve, amelyhez kamattámogatott konstrukció is társul: eszerint az ötven százalékos vissza nem térítendő intenzitás mellé még tíz százalékos támogatás igényelhető, ezért erre is lehet pályázni. Ez nem kevés pénz. Demeter Zoltán, a K&H Bank agrárüzletág vezetője a fontos tennivalókról is beszélt a Vitafort Zrt. dabasi partnertalálkozóján.

Demeter Zoltán, a K&H Bank agrárüzletág vezetője

Ha valaki például 1 milliárdos fejlesztést tervez megvalósítani és a sikeres pályázat esetén kap 500 millió vissza nem térítendő támogatást gépbeszerzésre, felújításra, akkor további 100 millió forintot kamattámogatásra is jogosult. Ezeken a kamatszinteken – ha valaki ezzel a lehetőséggel él – akár öt-hat évnyi kamatköltség is megspórolható Demeter Zoltán szerint. Ezért is nagy lesz a várakozás.

-A hazai bankrendszer készül erre a pályázati kiírásra és a beruházások finanszírozására. Most már csak arra van szükség, hogy jó pályázatok, majd megalapozott üzleti tervek szülessenek, amelyek mögé a bankok odaállhatnak, mint finanszírozók. A legnagyobb érdeklődés az állattartó telepek fejlesztése, modernizálása tekintetében körvonalazódik, ami az egyik legkomolyabb a pályázati kiírások között. Ezeknek a telepeknek a modernizálása kulcskérdés, mert nagyon magas az energiafelhasználásuk, magas a költségszerkezetük, ezért az érintetteknek életbe vágó ez az előrelépés, amelynek köszönhetően növelhető az energia- és költséghatékonyság, de a profit- és válságálló képesség sem elhanyagolható -összegezte az üzletágvezető.

Nagy a verseny, komoly fogyasztói elvárások vannak, ezáltal erős a fenntarthatósági nyomás is a szektoron, ezért a beruházás kihagyhatatlan, ha hosszabb távon életképesek szeretnének maradni.

A stratégiai tervben szerepel az élelmiszeripari beruházások támogatása is. A rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese a mezőgazdaság, azon belül a feldolgozóipar leépülése volt, amelynek a következményeit mind a mai napig érezzük, hiszen az alapanyag termelést nem követte a magas, hozzáadott értékű termékek gyártása. Most ennek jöhet el az ideje és ennek köszönhetően exportra is juthatnak ezek a termékek. A magyar mezőgazdaság fontos része az alapanyag előállítása, amelyre rá kellene épülnie egy fejlett élelmiszeriparnak.

Demeter Zoltán szerint itt különösen fontosak a támogatások, mert ez a terület banki finanszírozási szempontból a többihez képest kockázatosabb terület, mint a mezőgazdasági alapanyag termelés.

-Ezek a pályázatok komoly előkészítéseket igényelnek, ráadásul komoly összegekről is van szó. Amikor előkészítésről beszélek, nem csak a műszaki tartalmakról van szó, hanem arról, hogy a finanszírozó bankkal is időben beszélni kell, mert sokkal nagyobb esélye lesz egy nyertes pályázat megírásának, ha a finanszírozóval átbeszélik a pénzügyi részleteket, mozgásteret -nyilatkozta Demeter Zoltán.

agrotrend.hu/https://novenyvedoszer.hu/

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés