Agrárpiac

Áprilisban megtorpant a Red Jonaprince árának emelkedése

Ennek oka pedig a csaknem minden lengyel almafajtát érintő minőségi probléma: gondok vannak a húskeménységgel, ami nehezíti a szállítást.

A WAPA március 1-re vonatkozó készletadatai szerint a Red Jonaprince és a Jonagold fajtáknál volt tapasztalható a legnagyobb mértékű készletcsökkenés Lengyelországban a tavalyi év azonos időszakához képest. A Red Jonaprince készletszintje 125 ezer tonna körüli, ami 28,6%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál – ez igen jelentős különbség, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a 2024-es lengyel almaexport meglehetősen vontatottan halad a tavalyihoz képest. Az idei lassabb ütemű export a teljes lengyel étkezésialma-szortimentet érinti, és sajnos ez főleg olyan világpolitikai és globális kereskedelmi folyamatok, események eredménye, amelyekre a lengyel exportőröknek nincs ráhatása. A jelenlegi realitásokat figyelembe véve a Red Jonaprince iránti külföldi kereslet még jónak is mondható, sokkal jobb például, mint a Golden Delicious iránti igény.

És még ennek a viszonylag elfogadható keresletnek a tükrében is kijelenthető, hogy gond van a fajta nagykereskedelmi árának alakulásával. Nem sikerült fenntartani a korábban megindult emelkedő trendet, így a 70+ átmérőjű tételek felvásárlási árai jelenleg az 1,40-1,80 PLN/kg (130-165 Ft/kg) közötti sávban alakulnak, ami valamivel magasabb ugyan, mint az előző három évben, de a problémát az jelenti, hogy az ársáv alja nagyon alacsony.

És ez rá is világít a probléma forrására, ami a minőségben keresendő: egyre nagyobb gondok vannak a Red Jonaprince fajta esetében is a húskeménységgel – egyre nő az eladók által kínált tételekben a gyengébb minőségű gyümölcsök aránya. A világkereskedelmet befolyásoló események miatt azonban még lehet esély arra, hogy az elérhető kínálat szűkülése miatt a Red Jonaprince ára tovább emelkedjen.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés