Agrárpiac

A tavalyinál jóval alacsonyabb árakkal folytatódik a paprikaszezon

Az európai paprikaszezon kínálati súlypontja most helyeződik át Spanyolországról Hollandiára, még mindkét termelő áruja megtalálható a piacokon.

Hollandia

A 2024-es évben március végén kezdődött meg az európai paprikaszezon átmeneti időszaka, amikor a spanyolról a holland árura helyeződik a hangsúly. Március közepén a ZON árverési csarnokban a piros kaliforniai paprika ára még az 1,75 euró/kg (690 Ft/kg) mélységet is megjárta, a hónap végére azonban már 2,4 euró/kg (945 Ft/kg) környékére emelkedett az átlagár.

Az idei szezont a holland paprika 2,6 euró/kg (1020 Ft/kg) körüli áron nyitotta, innen csökkent március közepére, majd emelkedett a mostani szintre. Tavaly ennél lényegesen magasabbról (4 euró/kg (1570 Ft/kg)) indulva az árszint nagyobbat esett, majd április elején jelentős emelkedést mutatott.

Forrás: pixabay.com

Spanyolország

Spanyolországban Almería körzetében még mindig jelentős árukészletek találhatók, különösen piros kaliforniai paprikából. Az Almería környéki árveréseken március közepén még 1,14 euró/kg (450 Ft/kg), március végén azonban már csak 0,83 euró/kg (325 Ft/kg) áron cserélt gazdát a piros kaliforniai paprika – csak összehasonlításképp: a tavalyi év ezen időszakában a tételek ára még 2 euró/kg ( Ft/kg) környékén alakult. A spanyolországi importból származó áru átlagára a The Greenery árverési csarnokban Hollandiában március végén 1,6 euró/kg (630 Ft/kg) körül mozgott.

Magyarország

A Budapest Nagybani Piacon kaliforniai paprikából hazai áru még nincs jelen. Március végén az import tételek ára jelentős csökkenést mutatott.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés