Agrárpiac

25. Bihari számadónapok Berettyóújfaluban

Ötvenöt térségbeli és határon túli kiállító részvételével megkezdődött a 25. Bihari Számadó Napok, a térség termelőinek, szolgáltatóinak kétnapos seregszemléje, amelyet Berettyóújfaluban, a Kabos Endre sportcsarnokban nyitottak meg pénteken.

Halász János (Fidesz) országgyűlési képviselő a megnyitón azt mondta, „mi magyarok a közösségi élményeket megélő nemzet vagyunk”. A közösséget szeretjük és megéljük már a családban, megéljük az iskolában, az otthonainkban, a településeken, falvainkban és városainkban – ecsetelte a Városok, Falvak Szövetségének elnöke hozzátéve: nagyszerű az, hogy a közösségi gondolkodás a magyar vállalkozásokban, a magyar gazdaságban is jelen van.

A politikus méltatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) helyi szervezeteinek együttműködését, amelynek eredményeként már 25. alkalommal rendezhették meg a Bihari számadónapokat.

Fotó: MTI/Vajda János

Skultéti Éva, a hajdú-bihari iparkamara főtitkára méltatta a bihari vállalkozókat, akik az elmúlt negyedszázadban évről-évre bizonyították nyitottságukat az együttműködésre, a versenyre.

B. Csák István, a NAK hajdú-bihari alelnöke szerint a Bihari számadónapok jó alkalom arra, hogy a nehéz helyzetben lévő ágazat dolgozói, a környékbeli gazdák kicseréljék tapasztalataikat az eredményesebb gazdálkodás érdekében.

Bulcsu László, a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke azt mondta, a rendezvény jól tükrözi a bihari vállalkozások fejlődését, amelyek az országban bárhol megállnák a helyüket.

Demian Zsolt, Berettyóújfalu testvárvárosa, a partiumi Margitta alpolgármestere példaszerűnek nevezte a számadónapok negyedszázados rendezvényeit, amihez hasonlót ők is szeretnének megvalósítani a jövőben.

A számadónapok díszvendége, Gyula város polgármestere, Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) reményét fejezte ki, hogy a két település – Gyula és Berettyóújfalu – illetve térségük lakói egyre többször keresik fel egymást és ismerkednek meg a helyi kínálatokkal. Jelezte, hogy Gyula nagy vásárvárosi múlttal rendelkezik, s olyan nevezetességekkel várják a látogatókat, mint a gyulai vár, az Almásy kastély, a várfürdő, az évszázados parkok és a hungarikummá minősített gyulai kolbász.

Muraközi István (Fidesz-KDNP), Berettyóújfalu polgármestere jelezte: a Bihari számadónapok az elmúlt években a térségbeli termelők és gazdálkodók igazi seregszemléjévé vált. Örömmel nyugtázta, hogy egyre több fiatal keresi fel a rendezvényt, amelyen a szakképző intézmények jelenléte a pályaválasztást is segíti.

A megnyitót követően Gabonapiaci aktualitások címmel rendezett szakmai tanácskozáson Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi osztályának elnöke azt mondta, jelenleg nagymértékben a háborús helyzet határozza meg a világpiaci árakat.

Fotó: MTI/Vajda János

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a termelési nagyságrendek érzékeltetésére elmondta: a világ gabonatermése 2290 millió tonna, Magyarországon az idén mintegy 20 millió tonna gabona terem. Ebből a búzatermés a világon 800 millió, míg Magyarországon 5,6 millió tonna. A világon megtermett 1150 millió tonna kukoricából Magyarország 6 millió tonnával részesedik. Hozzátette, hogy jelenleg 295 millió tonna a világ átmenő készlete, aminek 60 százaléka Kínában van. Van tehát elég kukorica a világban, az árakat pedig az átmenő készlet változása nagymértékben befolyásolja.

Kitért arra is, hogy Oroszország és Ukrajna együtt mintegy 120 millió tonna gabonát állít elő, ami azt jelenti, hogy a világon minden negyedik kilogramm gabona ezekből az országokból származik.

Petőházi Tamás szerint zavart okoz a piacon, hogy az Ukrajnából tengeri úton kiszállított gabonának csupán 12 százaléka jutott el Afrikába, a többi nyugat-európai országokba került. Az ukrán gabona ugyanis olcsó, 220-157 ezer hektár közötti nagyságú gazdaságokban termelik, semmilyen termelés-, vagy élelmiszerbiztonsági előírás nem vonatkozik rájuk, amit például az uniós gazdáknak be kell tartaniuk, ezért is sürgető igény a magyar gazdák érdekeinek védelme.

A GOSZ elnöke az idei termésről azt mondta, 746 ezer hektárról 6 millió tonna körüli termés várható, ami elmarad a várakozástól, a több mint egymillió hektáron vetett őszi búza 2,5 millió tonnát termett, aminek az exportja megindult, a napraforgó pedig 1,9 millió tonna termést adott a 676 hektáros vetésterületen.

A 25. Bihari számadónapok rendezvénysorozata szombaton fejeződik be Berettyóújfaluban.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés