Agrárpénzek

Piac

Új agrár-környezetgazdálkodási felhívás (AKG) meghirdetését tervezi az Agrárminisztérium

Az Agrárminisztérium közleményében ismertette, hogy 2021 őszén új agrár-környezetgazdálkodási felhívás (AKG) meghirdetését tervezi, 2022. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakkal, megemelt támogatási mértékekkel és a földhasználati kérdések rugalmas kezelésével.

Létrehozva:

|

Ezáltal a cél az, hogy minél több gazdálkodó tudjon részt venni a támogatási programban és növekedjen a bevont területek aránya.

fotó: pxhere.com

2021. december 31-ével lezárul valamennyi eddig működő AKG felhívás.

2021. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakot átölelő új AKG felhívást 2025-től egy új, de már a Stratégiai Terv szabályrendszere szerinti felhívás követné.

A megjelentetésre tervezett kiírásban az előírások korábbi rendszere és alapvető struktúrája várhatóan megmarad, ugyanakkor az uniós elvárásoknak való megfelelés érdekében – számítani lehet egyes előírások módosítására. Kiemelték, hogy a forgatás nélküli művelési módok alkalmazása, illetve a talaj – illetve növénykondicionálók és mikrobiológiai készítmények használatának ösztönzése a tervek szerint a közvetlen támogatások keretében, a 2023-tól újonnan induló Agrár-ökológiai alapprogram (AÖP) előírásai között jelenik majd meg, így várhatóan kikerülnek az AKG előírásrendszeréből. A vetésszerkezeti előírások átalakításra kerülnek.

Fontos változás a tervek szerint, hogy azon gazdálkodók, akik belépnek a programba, de a három éves kötelezettségvállalási időszak alatt lejár a földhasználatuk és azt nem tudják meghosszabbítani, a felhívásban foglalt részletszabályok mentén szankció nélkül az adott területet kivonhatnák a támogatási programból.

A végleges részletszabályok közzététele, a pályázati felhívás megjelenése a közlemény szerint 2021 őszén várható.

Részletek az alábbi linken olvashatók:

https://kormany.hu/hirek/2022-ben-uj-agrar-kornyezetgazdalkodasi-tamogatas-indul-a-tervek-szerint

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook