Agrárpénzek

Továbbra is egekben a karfiol ára

Egész Európára jellemző, hogy a piacokon lévő mennyiségek nem tudják kielégíteni a keresletet, így a közeljövőben nem várható jelentős árcsökkenés.

Továbbra is rendkívül alacsony az európai országokban a karfiol kínálata, és bár a helyzet kissé javult a december végi állapotokhoz képest, a két nagy exportőrnél, Spanyolországban és Franciaországban még mindig egyértelműen túl kevés az áru ahhoz, hogy az uniós tagállamokban jelentkező keresletet kielégíthessék.

Ez a rendkívül alacsony kínálat pedig olyan mértékű áremelkedéshez vezetett, amely december közepére szó szerint “befagyasztotta” a karfiol iránti keresletet. Ez a helyzet még mindig fennáll, annak ellenére is, hogy az áraknál január elején jelentős csökkenés indult meg. A lengyel nagybani piacokon az import karfiolt jelenleg leggyakrabban 7,00-9,00 PLN/db (610-780 Ft/db) közötti áron kínálják, és ez az ár már 40%-kal alacsonyabb, mint a decemberben regisztrált 13,5 PLN/db (1175 Ft/db) körüli átlagár.

Forrás: pxhere.com

A spanyolországi nagykereskedelmi árveréseken (Murcia tartományban, ahol a karfioltermesztés koncentrálódik) az elmúlt héten 1,87 euró/db (705 Ft/db) környékére mérséklődött az átlagár, viszont meg kell jegyezni, hogy ezeken az árveréseken az ártartomány szélsőséges kilengései figyelhetők meg: bizonyos ritka esetekben akár 0,30 EUR/db (115 Ft/db) körül is cseréltek gazdát tételek, ami azt jelzi, hogy ilyen kínálati hiány mellett minden begyűjthető zöldség eladósorba kerül.

Érdemes megjegyezni, hogy az import karfiol ára Lengyelországban az elmúlt évekhez képest még mindig rekordmagas, ezért a karfiol iránti kereslet továbbra is nyomott. Rövid távon nincs kilátás további árcsökkentésre: egyrészt Európában a tél igen fagyos, ami az egész zöldségpiac ellátását és logisztikáját befolyásolja, másrészt a karfiol ára január-februárban alapvetően minden évben emelkedik, sőt, ez a trend egyes években márciusig is kitolódik, így valami hasonlóra kell számítani idén is. Tavaly év elején, a karfiol kínálata szempontjából szintén válságos téli időszakban a lengyel nagykereskedelemben az átlagár csúcsa 2023. február 6-án elérte a 16,00 PLN/db (1390 Ft/db) szintet.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés