Agrárpénzek

Piac

Rekordösszegű agrárkárenyhítő juttatást kapnak a gazdák

A Magyar Államkincstár 2021. március 26-án megkezdi a 2020. kárenyhítési évre benyújtott kérelmek után az agrárkárenyhítő juttatások kifizetését. Így, az érintett termelők már jövő hétfőn megkapják a részükre jóváhagyott összeget.

A különösen nehéz 2020-as évben, amikor extrém időjárási viszonyokkal, valamit a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel is szembe kellett nézni, a kormány nem hagyta magára a gazdákat – írja közleményében az Agrárminisztérium. Emelt összegű agrárkárenyhítő juttatás kifizetésével segíti a mezőgazdaságban az évindítást, ezzel is hozzájárul a biztonságos élelmiszertermeléshez.

Annak érdekében, hogy minden termelő részére teljes mértékű agrárkárenyhítési kifizetés valósulhasson meg, a kormány 3,1 milliárd forint többletforrást biztosított a Kárenyhítési Alapban rendelkezésre álló összeg kiegészítésére. Így, a 2020. évi jogos termelői károk után összesen 8.743 mezőgazdasági termelő kap juttatást, összesen közel 18,6 milliárd forint értékben.

Fotó: NAK

A 2020. kárenyhítési évben az aszály, illetve a tavaszi fagy okozta a legjelentősebb károkat. A teljes összegből aszálykárra közel 7,5 milliárd forintot, tavaszi fagykárra több mint 7,0 milliárd forintot, felhőszakadáskárra közel 1,8 milliárd forintot, belvízkárra majdnem 1,4 milliárd forintot utal a Kincstár. Ezen felül jégesőkárra 730,1 millió forintot, viharkárra 166,4 millió forintot, őszi fagykárra 7,9 millió forintot, téli fagykárra 0,7 millió forintot folyósítanak. Tavaly mezőgazdasági árvízkárra nem érkezett kérelem. A kifizetéssel érintett összes terület nagysága eléri a 166.629 hektárt.

Az egyik legfontosabb agrárpolitikai cél, hogy megérje gazdálkodni és vidéken élni. E szándék elérését 2012 óta hatékonyan segíti a folyamatosan fejlődő, Európa élvonalába tartozó mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerünk (MKR), amelynek első pillére az agrárkárenyhítési rendszer. Ezen túl a mezőgazdasági krízisbiztosítás is az öngondoskodó gazdálkodók rendelkezésére áll.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés