Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Október 15-ig van lehetőség vörös és rozé borok krízislepárlására

A 55/202 (IX. 15.) AM rendelet alapján 2023. évben 1,62 milliárd forintos keretösszeggel mintegy 90 000 hl borra vonatkozóan került meghirdetésre a borok krízislepárlása, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek vörös- és rozé borok esetében.

Globális tendencia, hogy az utóbbi időben a fogyasztók részéről visszaesett a vörösborok iránti kereslet, éppen emiatt adott lehetőséget az Európai Unió a tagországok számára, hogy a borpiaci támogatás keretében a felhalmozódott vörösbor készletek levezetésére lepárlási támogatás vehető igénybe.

A termelők által beszállításra kerülő borból a lepárló által előállított alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható, így a szeszesitalok piacát nem terheli, ugyanakkor enyhíthet a vörösborok piacán kialakult eladási nehézségeken.

A lepárló a borok alkoholtartalma alapján 150-180 forint átvételi árat adhat literenként a termelőnek. Egy bortermelő legfeljebb 2 500 hl vörös vagy rozé OEM borral vehet részt a támogatott lepárlásban.

 

1. Támogatás jogosultja

A támogatás jogosultja a lepárló üzem, ha a bortermelőtől krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket adásvétel útján vesz át, amelyből kizárólag ipari és gyógyászati célú nyers alkoholt készíthet.

A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a rendelet megjelenése után 5 nappal nyílik meg.

A lepárlóüzem a krízislepárlási intézkedésben történő részvételi szándékát a Kincstár által a közleményében meghatározott időpontig elektronikus úton kell bejelentenie a Kincstárnak.

A lepárlónak be kell jelentenie a lepárlási vállalását és a kötelezettségvállalását arra vonatkozóan, hogy a lepárlási vállalását a Kincstár közleményében közétett időpontig lepárolja.

A Kincstár a krízislepárlási intézkedésben történő részvételt a lepárlási keret erejéig hagyja jóvá. Ha a lepárlóüzemek lepárlási vállalása együttesen meghaladja a lepárlási keretet, a Kincstár a lepárlási vállalásokat azok mennyiségének növekvő sorrendjében fogadja el. Ebben az esetben a Kincstár jogosult a sorrendben utolsó lepárlási vállalást részben, a fennmaradó lepárlási keret mértékéig elfogadni.

Ha a lepárlásra vonatkozó jogos igények együttesen meghaladják az intézkedés keretösszegét, akkor a rendelkezésre álló támogatási keretet a jóváhagyott lepárlási vállalás arányában kell felosztani a lepárlóüzemek között.

 

2. A támogatásban résztvevő borászati termékre és a bortermelőre vonatkozó kötelezettségek

A beszállított bor csak oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott (OEM) rozé- vagy vörösbor lehet, és a tényleges alkoholtartalma legalább 11,5 % vol.

Az intézkedés keretében csak olyan borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani, amelynek beszállítását vagy beszállíttatását az a bortermelő végzi vagy végezteti:

  • aki a borászati terméktétel végső származási bizonyítványán szerepel, és
  • akinek a borászati terméktétel 2023. június 1-jén a tulajdonában volt,
  • aki oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező vörös vagy rozé borászati termékre vonatkozó forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik.

A bortermelő a lepárlási igényét a lepárlóüzem által a honlapján meghirdetett borfelajánlási időszakban jelezheti.

Egy bortermelő a támogatási időszakon belül összesen legfeljebb 2 500 hektoliter borászati terméket szállíthat be lepárlóüzembe krízislepárlás céljából.

A támogatással kapcsolatos további információk, a borászati termékek krízislepárlására a 2023. évben igényelhető támogatásról szóló 55/2023 (IX. 15.) AM rendeletről az alábbi linken találhatóak meg: https://njt.hu/jogszabaly/2023-55-20-7R

agrotrend.hu / NAK, Dr. Sidlovits Diána

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés