Agrárpénzek

Piac

Jövő héttől igényelhető az új, jövedelempótló kocatámogatás

A hazai sertéskoca-tartók az új, jövedelempótló támogatási kérelmüket 2022. március 28. és április 1. között nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz. A sertéspiaci válságcsomag keretösszege 4 milliárd forint, amelyet a nemzeti költségvetésből biztosít a kormány – közölte Nagy István agrárminiszter.

Létrehozva:

|

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Közlöny 2022. március 25-i számában jelent meg a tenyészkoca tartása után igénybe vehető jövedelempótló támogatás részletes feltételeiről szóló rendelet, amely a már korábban bejelentett 20.000 forint/koca mértékű, jövedelempótló támogatás szabályait tartalmazza.  Kifejtette, az új, vissza nem térítendő támogatással az Agrárminisztérium célja a sertéságazat különösen érzékeny szegmensét képező kocatartók – a takarmány- és energiaárak drasztikus emelkedése által okozott és a sertéságazat szokásos ciklikus piaci nehézségein túlmutató – rendkívüli gazdasági problémáinak kezelése. Az intézkedés hozzájárul a sertéságazati termelési alapok megőrzéséhez, az érintett vállalkozások túléléséhez. A segítség a hazai sertés termékpálya minden szintjére kihat, és a magyar fogyasztók által töretlenül kedvelt sertéshús termékek ellátásbiztonsága is fennmaradhat – tette hozzá.

fotó: pixabay.com

Nagy István kitért arra is, hogy az Európai Unió számos nagy sertéstartó államainak zömében az elmúlt egy évben a hazainál lényegesen nagyobb mértékű koca-állománycsökkenés következett be. Németországban például 9,4%, Lengyelországban pedig 12,7%, így látható, hogy a már eddig megtett intézkedések hasznosak és a most induló támogatási program is megfelelő időben és célzottan  segít a termelőkön. A támogatás alapja a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége (MSTSZ) igazolása vagy a kocatartó részére a 2021. évben hatósági intézkedés miatt felszámolt állományok vonatkozásában meghozott leölési határozat szerinti állatállományi létszám – hívta fel a figyelmet a miniszter. Hangsúlyozta, a támogatás igénybevételéhez szükséges igazolás vagy leölési határozat adatai a Magyar Államkincstár rendelkezésére állnak, így ezzel kapcsolatosan a kocatartóknak további teendője nincs – sorolta a miniszter.

A támogatási kérelem benyújtásakor a termelőnek az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfélnek kell minősülnie, ezért amennyiben szükséges, javasoljuk a nyilvántartásba vételi eljárás mielőbbi megkezdését. A támogatási döntést a hiánytalan kérelmeknél a Magyar Államkincstár április 14-ig hozza meg. A rendelet teljes szövege itt érhető el.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook