Agrárpénzek

Piac

Ettől felmegy a cukrunk!

A globális energiaválság nyomást gyakorol a cukorpiacra, mivel a világ vezető exportőrei több nádat alakítanak át etanollá, így a cukorpiaci kínálat alacsony marad. Ezáltal pedig a cukor is beáll azon termékek hosszú sorába, amelyek drágítják a karácsonyi ünnepi menüt. Mivel erősen függünk az importtól, a cukor fogyasztói ára szorosan összefügg a világpiaci folyamatokkal. Eheti agrárpiaci körutazásunk a cukorárak jövőjét járja körül.

Ahogy fogynak a cukorrépa termelők az európai cukorgyárak alól, úgy válik egyre kritikusabbá a piac ellátásának, versenyképességének kérdése. Az erősen globalizált cukorszektort súlyosan érinti a covid járvány. Eközben itthon egyre több és drágább cukrot fogyasztunk. Hogy is van ez az egészséges életmód dolog? Érdekességek, tanulságok és előrejelzések.

A visszapattanás 2. éve

2021 októberében négyéves csúcsra emelkedett a világpiaci cukorár, és azóta is ezt a csúcsot ostromolja. 2020-ban mind a cukorpiacon, mind az etanolpiacon súlyos gondokat okozott a világjárvány, és ebben az évben csak tovább fokozódott. Brazília a világ legnagyobb cukortermelője, de egyben az etanolpiacon is meghatározó (második az USA mögött). Cukornád termelését aszerint osztja a két vonal között, hogy melyik gazdaságosabb. Nincs ez másképpen Indiában sem, ahol komoly támogatásokkal motiválva alakítottak ki egy a WTO-nál sokak által támadott cukorrezsimet. Most, amikor a brazil cukorkészletek alacsonyak, az aszály és a fagyok miatt kisebb lesz a termés, és a tengeri szállítás költsége is elszállt, egészen jövő tavaszig India kínálata tud csak gátat szabni az árak emelkedésének. Az emelkedő árak miatt minden felhasználó feléli készleteit, ami szintén a folytatódó áremelkedéseket vetíti előre. India pedig nem rest kihasználni a növekvő kereslet és csökkenő kínálat nyújtotta lehetőséget. Ami a középtávú kilátásokat illati, India 2025-re 20 százalékra tervezi emelni az üzemanyagok etanol-arányát. Ez a cukorkínálat tartós csökkenését vetíti előre.

Az első tanulság máris levonható: tőlünk teljesen független folyamatok határozzák meg nálunk a szektor árait. Egyet tehetünk: tájékozottak vagyunk és kihasználjuk a trendeket. Ezért kell például ilyen cikkeket olvasni.

Brazília 2019/20-ban 29,61 millió tonna cukrot termelt. Érdemes megjegyezni azt is, hogy míg India főként alacsony minőségű fehércukrot, addig Brazília elsősorban nyerscukrot exportál, és a „VHP nyerscukor” nevű brazil termék a legnépszerűbb nyerscukor a világon. (A VHP a nagyon magas polarizáció rövidítése, és specifikációi jellemzően a 99 és 99,49 közötti polarizációra vonatkoznak. A VHP cukor magas szacharóz tartalommal rendelkezik, világosbarna cukorkristályait pedig egyszerűbb fehér cukorrá finomítani, mint a többi nyerscukrot.)

Ami számunkra a legfontosabb, a világpiaci cukorárak mintegy két éve emelkednek. A magas cukorár kedvező a hazai termelőknek, hiszen a répaár – az elszámoló rendszer miatt – szorosan függ attól. Az ábrán az is látható, hogy 2019 őszén 12 éves mélypontot fogott a piac, és az is, hogy az EU cukorkvóta 2017 őszi megszűnése is tolt egy erőset lefelé az áron. Ez azért döntő számunkra, mert önellátás szintjén igen haloványan állunk, hatalmas az import aránya (lásd lentebb!). A világpiaci áremelkedés hátterében az egy éve indult felvásárlási láz ugyanúgy benne van, mint a 2019/20-as termelés több mint 12 millió tonnával való elmaradása a felhasználástól.

A Londoni Tőzsde fehércukor árai az elmúlt öt évben USD/t

forrás ft.com

Ez erősen rátett arra a csökkenő trendre, ami a készleteket jellemezte az elmúlt három szezonban. Így a 2020/21-es termelés növekedése ellenére folytatódik a készletszűkülés. Olyannyira, hogy a 2020/21-es szezonban 1,5 millió tonnás, a következőben pedig már közel 4 millió tonnás a deficit.

A világ cukormérlege, millió tonna

forrás: ISO

A világ cukortermelésének körülbelül 80 százalékát trópusi és szubtrópusi éghajlaton, cukornádból állítják elő. A fennmaradó 20 százalék cukorrépából származik, amelyeket főleg az északi félteke mérsékelt égövében termesztenek. A világon összesen több mint 120 ország termel cukrot. Az évente 170-180 millió tonna között változó termelés harmada fordul meg a világpiacon.

Nád– és répatermelő régiók térképe

Az EU cukorszektora

A cukor egy tipikusan a feldolgozók által integrált szektor. Jól is ment ez hosszú évtizedeken keresztül, amíg a globalizáció be nem tette a lábát. Európában már hosszú ideje 5 csoport kezében van a cukoripar és vele együtt a szektor.

Az EU a világ legnagyobb cukorrépa-termelője. A répa azonban csak a világ teljes cukortermelésének mintegy 20 százalékát adja. Ennek nagy része Európa északi felében található, ahol az éghajlat megfelelőbb. A répatermelés mellett az EU importált nyerscukrot is finomít. 2017 októberéig az EU termelési kvótája 13,5 millió volt. A kvóta megszüntetése után a termelés meghaladta a 21 millió tonnát, ami a fehér cukor exportjának drámai, 252 százalékos növekedéséhez vezetett 2017/18-ban. A répatermelők motivációi azonban azóta folyamatosan csökkennek, ami a vetésterületen jól érzékelhető. A csávázószerek tiltása és a betegségek is erre hatnak.

forrás DG Agri

A 2020/21-es szezonban a termelés a tavalyi időjárási anomáliák miatt is visszaesett. A mérleg másik fontos adata a készletek súlyos mélypontja. A termelők kedve tartósan romlik. Ebből az következik, hogy a nyerscukor importja fogja pótolni őket. Lehet, hogy ez így gazdaságosabb a gyáraknak? Ne feledjük, nekik ott is vannak érdekeltségeik.

Az EU cukormérlege, ezer tonna

forrás: DG Agri

Nálunk sem könnyű alapanyaghoz jutni

Valamivel több, mint két évtizede még két tucat cukorgyárunk volt, ma már csak egy van az országban. Ha folyamatában nézzük, a répaterület és a termés töredékére zuhant, de a hozamok több mint másfélszeresükre nőttek az elmúlt évtizedekben. Ez az EU cukorrépa termelő tagállamainak mezőnyének hátsó harmadára elég.

forrás: KSH

Mivel az önellátásunk alig egyharmados, a negatív külkereskedelmi egyenleg nem meglepő, és az utóbbi két évben illetve idén újra emelkedik.

Hát erősen negatív! ezer tonna

forrás: KSH

Nagyon fontos jellemzője a piaci helyzetnek, hogy nehéz statisztikailag követhető cukorrépa felvásárlási árat találni. Az ár kalkulációja ugyanis bonyolult lett az utóbbi években, hogy azt egy egyszerű országos átlaggal kifejezni nehézkes. A helyzetet az is színezi, hogy több horvát gyár is szívesen, és a hazainál jobb áron veszi a cukorrépát.

A cukorpiac bővül

2012-es mélypontja óta közel 10 százalékkal növekedett a belföldi cukorpiac. Ismét évi 32 kilogramm felett van az egy főre jutó fogyasztás. Ha pedig ennek a jövedelmek emelkedésével való szoros összefüggését tekintjük, arra számíthatunk, hogy e növekedés még nem ért véget. A cukorfogyasztással kapcsolatos egészségügyi kockázatok miatt csak remélni tudjuk, hogy a magasabb jövedelmek az életmód változására is hatással vannak, ami pedig egy jobb szemlélet, egészségesebb életmód felé vezet.

forrás: KSH

A cukor fogyasztói ára a világpiacival párhuzamosan emelkedik. Az erős importfüggőségünk miatt hosszú ideig a feleslegek levezetésének piaca voltunk. Ma már nem számítunk olcsó cukorpiacnak. Fogyasztói áraink az EU átlagának szintjén vannak.

forrás: KSH

Erste Agrár előrejelzések

  • A világpiaci cukorár jelenlegi emelkedése a tavalyi felhalmozás, pánikvásárlások és a készletek szűkössége miatt alakult ki. Ugyanakkor, a pandémia a világ cukorpiacán is felgyorsította a folyamatokat, nevezetesen a kereslet csökkenését. A fejlett piacokon ez nem újdonság, de már a fejlődőkön is lassul a növekedés. Ráadásul egyre több ország vet ki cukoradót. A gyártók pedig egyre több cukorhelyettesítőket használnak, cukormentes termékeket gyártanak, de mindenképen csökkentik a cukortartalmat.

  • Az európai cukorrépa termelők száma tartósan csökken. Ez a lefelé tartó spirál egyre több gyárat fog magával rántani.

  • A cukor világpiacán az emelkedések jövőre is folytatódni fognak.

  • A hazai cukor fogyasztói árak emelkedése ezzel párhuzamosan szintén tartós folyamat. Tavasszal tett előrejelzésünk megvalósult, elértük a 260 forintos kilónkénti fogyasztói árat, és nincs megállás.

  • Még ha a jövedelmezőségi válságot nem is tudják megoldani, ne feledkezzünk el megemlékezni arról, hogy a cukorrépa termelés támogatásai továbbra is jelentősek. A mezőgazdasági termelőknek a 2021. évben is lehetősége nyílt az egységes területalapú támogatás mellett termeléshez kötött cukorrépa támogatás igénylésére. Ehhez szállítási vagy termeltetési szerződéssel kell rendelkezniük, amit csatolni kell a kérelemhez.

  • Nem szóltam az izocukor piacáról, pedig annak termelésében nagyhatalomnak számítunk. Ez a piac legalább három éve szenved már a zéró italok terjedésétől és magas cukorpiaci kínálattól, ugyanakkor a bioetanol kötelező bekeverési aránya és az orvosi alkohol iránti fokozott kereslet kedvező a gyártók számára.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés