Agrárpénzek

Piac

Aktualizálásra kerültek a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigényléssel kapcsolatos tudnivalók!

Tekintettel a benzinárstop eltörlésére, aktualizálásra kerültek a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigényléssel kapcsolatos tudnivalók, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint az alábbiakban foglaltak szerint kell eljárni!

A mezőgazdasági őstermelő (az őstermelők családi gazdasága esetében annak képviselője) jogosult a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylésre saját nevére szóló számla alapján. A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adó visszaigénylésnél az elszámolható gázolaj mennyisége évente maximum 97 liter/ha lehet. Amennyiben a naptári éven belül változik a megművelt földterület, felújított erdő, halastó területe, úgy ennek arányában változik a visszatéríthető adó összege, tehát a hektáronként legfeljebb figyelembe vehető gázolajmennyiség egytizenketted része és a terület használatának hónapjai szorzataként számított, egész literre kerekített mennyiség vehető legfeljebb figyelembe.

PÉLDÁUL

Területnövekedés esetében, ha van egy 100 hektáros terület, amelyhez június 15-én további 10 hektárt vásárolunk, ebben az esetben a visszatéríthető gázolaj mennyisége a következő:

*Fontos: A számításnál a megkezdett hónapot a területet a hónapban elsőként használónál kell figyelembe venni!  

Területcsökkenés esetében, ha van egy 100 hektáros terület, amelyből június 15-én eladunk 10 hektárt, ebben az esetben a visszatéríthető gázolaj mennyisége a következő:

*Fontos: A számításnál a megkezdett hónapot a területet a hónapban elsőként használónál kell figyelembe venni! 

FONTOS! A jövedéki termék adóval növelt beszerzését igazoló bizonylat kiállításának napján érvényes adómérték alapján igényelhető vissza a beszerzett és fel is használt gázolaj adója, tehát a számla keltekor érvényben lévő jövedéki adómértéket kell mindig figyelemebe venni!

Főszabály szerint a gázolaj utáni adómérték a kőolaj világpiaci árához igazodik, ez azt jelenti, hogy:

Az adómérték meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy 2 fajtakódú gázolajat különböztetünk meg jelenleg a piacon:

  • egyrészt a 016-as fajtakódú gázolajat, amelyre nem vonatkozott a hatósági árszabás, ebben az esetben a fenti főszabály szerint kell(ett) eljárni;
  • másrészt a „2710 20 11 KN” kódú dízelgázolaj (088-as fajtakód), amelyre vonatkozott a hatósági árszabás.

A „2710 20 11 KN-kódú dízelgázolajat” a 2022. december 06-ig hatályos jogszabályok hatósági áras termékként definiálták, amelynek legmagasabb, beszállító által alkalmazható bruttó nagykereskedelmi eladási ára 480 Ft/l-ben került megállapításra, és amelynek jövedéki adója a Kormány rendelkezéseinek köszönhetően, ebben az időszakban, 2 lépcsőben is csökkentésre került, azonban 2022. december 6-án 23.00 órától a benzinárstop eltörlésével újra mindenki piaci áron tankolhat. Ezzel párhuzamosan a jövedéki adó tekintetében is korrigálás történt, vagyis visszaállt a hatósági ár bevezetését megelőző állapot. Ennek megfelelően a gázolaj jövedéki adó-mértéke újra 110,35 forint/l-ben került rögzítésre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a mindenkor hatályos jogszabálynak megfelelőlen kell eljárni. Vonatkozó jogszabályok:

  • a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény
  • az árak megállapításáról szóló évi LXXXVII. törvény
  • a hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes intézkedésekről szóló 57/2022. (II. 28.) Korm. rendelet

agrotrend.hu / NAK, dr. Buzás Tivadar

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook