Agrárpénzek

Piac

A szőlősgazdák a korábbi évekhez hasonlóan további támogatásokat igényelhetnek

A korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez az Agrárminisztérium (AM); a 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető – jelentette közleményében az AM.

Létrehozva:

|

A szőlő aranyszínű sárgaság egy veszélyes betegség a szőlőültetvényekben, amitől a fertőzött szőlőtőkék végül kipusztulnak. A betegséget a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma okozza, amely zárlati károsítónak minősül: a megyei kormányhivatal (növényvédelmi hatóság) növény-egészségügyi zárlatot rendel el az igazolt fertőzés terjedésének megakadályozására. A károsítóval fertőzött szőlőnövényeket gyógyítani nem lehet, a védekezés csak a megelőzésre szűkül, ezért különösen fontos a szőlőültetvényekben a járványos elterjedésben szerepet játszó amerikai szőlőkabóca mint vektor elleni növényvédőszeres védekezés – írja az origo.hu.

fotó: pixabay.com

Ezért az amerikai szőlőkabóca elleni termelői védekezéshez az Agrárminisztérium 2021-ben is támogatást nyújt.A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE A NÖVÉNYVÉDőSZER VÉTELÁRÁNAK 75 SZÁZALÉKA, HEKTÁRONKÉNT LEGFELJEBB 12 EZER FORINT, SZőLőTERMELőNKÉNT LEGFELJEBB 240 EZER FORINT.

A szőlőültetvényekben felhasznált növényvédőszer vételárához járó támogatás két elemből áll: a növényegészségügyi megelőzés támogatása, valamint – zárlattal elrendelt terület esetén – a növényegészségügyi felszámolás támogatása.

A NÖVÉNYEGÉSZSÉGÜGYI MEGELőZÉS TÁMOGATÁSA IRÁNTI KÉRELMET A MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁRHOZ KELL BENYÚJTANI, IDÉN MÁR ELEKTRONIKUS ÚTON.A támogatást a fitoplazma fertőzés miatt körül nem határolt területekre vonatkozóan kell kérelmezni az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül, a Kincstár honlapján közzétett közleményben foglaltak szerint.

FONTOS, HOGY A NÖVÉNYVÉDőSZER CSAK EZEN IGÉNYLÉST KÖVETőEN VÁSÁROLHATÓ MEG ÉS A MÁJUS 1. ÉS JÚLIUS 31. KÖZÖTTI VÉDEKEZÉSI IDőSZAKBAN JUTTATHATÓ KI- figyelmeztetett közleményében a minisztérium.

Azt követően kell majd a kifizetési kérelmet benyújtani a kincstárhoz, szintén elektronikus úton, legkésőbb augusztus 15-ig, amiről a kincstár későbbiekben újabb tájékoztatót tesz majd közzé.

A növényegészségügyi felszámolás támogatását a fertőzés miatt körülhatárolt területen található szőlőültetvény után lehet a kincstárnál elektronikus úton kérelmezni. Az elvégzett növényvédőszeres védekezést követően elégséges csak kifizetési kérelmet benyújtani augusztus 15-ig. A növényvédelmi hatóság körülhatárolt területről szóló határozatát a fertőzött terület szerint illetékes önkormányzat hirdetményi úton közli és az odatartozó összes szőlőültetvényre vonatkozik – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

agrotrend.hu / origo.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook