Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Piac

A klasszikus állattartás utolsó évtizede?

Kemény szavak egy kemény év végén. Egy, a topagrar.com-nak nyilatkozó professzor szerint a bioreaktorokból származó in-vitro hús árának csökkenése fogja elhozni az áttörést a húspiaci versenyben. Nem kell ezzel egyet érteni, hiszen még hosszú évekig nőni fog a húsfélék fogyasztása a világon, de a jelenlegi sertéspiaci helyzet fényében, minimum el kell gondolkodni rajta.

Összezuhan a német sertésszektor

E gondolkodást – immár szokásomhoz híven – a német mezőgazdaságból hozott példával kezdem. A 25 éves mélypontra jutott német sertésállomány üzenete fontos számunkra is. A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint, 2021 november 3-án 23,6 millió sertés volt Németországban. Ez a legutóbbi mérés (2021. május 3.) óta 4,4 százalékkal, 1,81 millió állattal kevesebb. Az egy évvel korábbi létszámhoz képest pedig már 9,4 százalékkal, 2,45 millió sertéssel zsugorodott.

2021. november 3-án 18 800 sertéstelep működött Németországban. Míg 2020-ban 1600, addig 2021-ben május óta 900 sertéstartó hagyott fel e tevékenységével. Tíz év alatt 12100-zal kevesebb a sertéstartó Németországban, ami 39 százalékos csökkenés. Mivel a gazdaságok száma nagyobb mértékben csökkent, mint a tartott sertések száma, az elmúlt tíz évben az átlagos sertésállomány 886-ról 1254 sertésre nőtt. Ez alapvetően természetes folyamat, hiszen a gazdaságos üzemméret, a hatékonysági verseny ezt tartósan generálja, de a gyorsulás már nem az. Az emelkedő költségek és az alacsony sertésárak, a szigorodó állattartási feltételek által katalizálva hosszú távon alakítják át a német sertésszektort.

Megjegyzem, nem csak a sertésállomány, hanem a szarvasmarhák száma is csökken a németeknél. 2021. november 3-án körülbelül 11 millió szarvasmarhát tartottak Németországban. Ez 1,2 százalékkal, 136 600 állattal kevesebb, mint 2021 májusában. Hasonló csökkenés volt megfigyelhető a tejelő tehenek számában is: a jelenlegi felmérés időpontjában körülbelül 3,8 millió állatot számoltak itt. Ez 1,5 százalékkal, 58 800 állattal kevesebb, mint 2021 májusában, szemben az előző évi (2020. november 3-i) állományadatokkal, ami 2,3 százalékkal, azaz 88 700 tejelő tehénnel volt kevesebb.

Folytassuk a sokkoló adatok sorolását az értéklánc következő tagjánál! Az állomány-csökkenés szükségszerűen meglátszik a vágások számában is. A Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint idén októberben alig 4,25 millió sertést vágtak le. Ez 226 100 állattal, 5,1 százalékkal kevesebb, mint 2020 októberében. Az idei év első tíz hónapjában a levágott állatok száma közel 1,5 millió állattal, 3,3 százalékkal 43 millióra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ha a koronavírus előtti 2019-es évet tekintjük viszonyítási alapnak, akkor 2,93 millióval, azaz 6,4 százalékkal kevesebb sertést dolgoztak fel. A sertéshústermelés 2020. január-októberhez képest azonban „csak” 2,9 százalékkal, 4,12 millió tonnára esett vissza a magasabb vágósúly miatt.

2021 első tíz hónapjában 42,07 millió hazai eredetű sertés került horogra a vágóhidakon. Ez mintegy 411 500 darabbal, 1,0 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Tehát 2021 első felében csak a kisebb külföldi sertéskínálat volt a felelős a helyi vágási mennyiség visszaeséséért. Júliustól viszont kevesebb állatot szállítottak a vágóhídra hazai istállóból is. A német sertéspiaci válság tehát magával rántja a beszállítóit is a környező országokban, de minket sem kímél.

fotó: wikimedia

Nő az in-vitro hús versenyképessége

Érdekek szövevénye az ami a világ húspiacain zajlik. A laborokban készült termékek érdekes módon éppen akkor jelentek meg a piacon, amikor a környezetvédelemre, az állatjólétre hivatkozva egyre erősebb támadások érik a hagyományos állattartást, aminek a jogszabályi keretei is szorítják a hurkot. A hatalmas befektetői vagyonok, amelyek az új iparágba kerültek, nyilván magas megtérülést várnak el, és ennek eléréséhez meg is van minden eszközük.

Az idézett professzor, Nick Lin-Hi a Vectai Egyetemről úgy véli, hogy az állattenyésztésre hamarosan már nem is lesz szükség. Azzal egyet kell értenünk, hogy a globális klímacélok eléréséhez radikális változtatásokra van szükség. A fenntarthatóság azonban nem egyenlő az ipari termékekre való átállással. A kérdés, hogy a fogyasztó hogyan dönt a boltok polcai előtt. Ezzel kapcsolatban nem lehetnek illúzióink. A fogyasztó elsősorban az árak alapján dönt. Ha erre a kommunikáció, a marketing rádolgozik, ez magas szinten befolyásolható. Ha telekürtölik a világot az in-vitro hús vélt vagy valós előnyeivel a környezetre, a kereslet növekedése felgyorsul. Az egyre nagyobb gyártási kapacitások pedig egyre alacsonyabb árakat fognak tudni produkálni. A hagyományos húsfélék gyors ütemben emelkedő előállítási költségei, valamint az új termékek csökkenő önköltsége között pedig elég hamar találkozó várható. Nos, ebben a pontban fog eldőlni a mérkőzés, méghozzá hosszú távra. Lássuk be a Lin-Hi-hez hasonló professzorok érvrendszere nagyon erős. Kevesebb mezőgazdasági terület-igény, kevesebb állat, nagyobb terület az élelmezési és energetikai célú növénytermeléshez. Ez egy új üzleti modellt jelent a mezőgazdaság számára.

"Fel kell készülnünk arra, hogy ez a klasszikus állattenyésztés talán utolsó évtizede" – mondta Lin-Hi, amikor az időhorizontról kérdezték. Letette a voksát a tenyészett húsok mellett, hozzátette, „ha ezt nem sikerül meghonosítani a piacon, akkor az emberiség sem fordul a fenntarthatóság felé.”

Azzal kívánok tehát Áldott Ünnepeket, hogy 2022-ben fontos számítások és nagy döntések várnak ránk! Mi továbbra is színesen állunk rendelkezésükre.

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés