Piac
A termelők az évközi halfogyasztás népszerűsítésére összpontosítanak
Annak ellenére nem drágult a hal az év vége felé, hogy a feldolgozás és az értékesítés évek óta sok nehézségbe ütközik. Az egyik ilyen ok az energiaválságban keresendő, ami a legnagyobb költséget jelenti, mivel a hűtés óriási energiát igényel.Az áremelés azonban elkerülhetetlen, mert apiaci körülmények ezt hamarosan kikényszerítik, de még nem az idén. A termelők szerint a halfogyasztást ösztönző kampányok sokat segíthetnek a helyzetükön, vagyis azon keresztül a vásárlókén is.
A vásárlók viszont – az elmúlt évek nehézségeiből kiindulva – ár érzékenyek és ahol csak lehet, spórolnak – ennek az áldozataa hal, amit a többi húsféleséghez képest drágábbnak tartanak. Ezt erősítette meg Szilágyi Gábor, a Bajcshal Kft. ügyvezetője, majd hozzátette: a halból készült ételekről sajnos nagyon hamar lemondanak a magyar fogyasztók, de a karácsony egyértelműen kivétel, mert ekkor növekszik iránta az igény.
A több üzlettel is rendelkező cég most azt találta ki, hogy év közben is szeretné megnyerni magának a vevőket, ezért kezdtek el arra alapozni, hogy mindig friss és jó ízű halat tudjanak biztosítani. Abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a vevőik nagy része visszajáró vásárló.Az európai halfogyasztáshoz még van hová felzárkózni mindenkinek: a 20-22 kg-os átlagának csak egyharmadát, mintegy 6,3 kilogrammnyi halat fogyasztunk Magyarországon évente és fejenként. Ebből is a legtöbbet karácsonykor.
Az ország egyik legnagyobb halfeldolgozóját működtető cégnél már ősszel elkezdődött a felkészülés az ünnepi halfogyasztásra.Sokan már akkor elkezdtek rendelnifagyasztott formában termékeket, amelyeket időben kellett gyártani, hogy a karácsonyi csúcsban a friss árukra tudjanak koncentrálni. A Bajcshal Kft. forgalmának majdnem 100 százalékát az előhűtött termékek teszik ki. A cég idén 70 éves és annak idején természetes vízi halászok alapították abból a célból, hogy a megfogott halat együtt értékesítsék.A nyolcvanas évektől kezdve már foglalkoztak feldolgozással, amelynek a hátterét kiépítették egy intenzív halneveldével. Ez azt jelenti, hogy minden halat, amit feldolgoznak, azt az üzem közvetlen közelében tárolják, és másnap már elősütve, frissen kerül a vevőkhöz.
A népszerű fajták közé tartoznak a tokfélék, a süllő, vagy a compó, viszont a lazacból csak keveset forgalmaznak. A 300 hektáros tógazdasághoz hozzáépítettek egy olyan intenzív afrikai harcsa nevelőtelepet, ami jól kiszolgálja az igényeket. Az jól látható a számokból, hogy az afrikai harcsa volumenben a legerősebb.
agrotrend.hu / Növényvédőszer