Nem publikált

Roszik Attila: A jó minőségű termékekre mindig van igény

 

Nagyon jól esett Roszik Attilának, hogy 2021-ben őt tartotta a szakma a legalkalmasabbnak az Év Kertésze díjra. „A jelölésem is meglepetés volt számomra, nagy öröm volt számomra, sokan gratuláltak a kollégák közül” – emlékezett vissza a szakember.

 

A szarvasi születésű, háromdiplomás növénytermesztő mérnök és növényvédelmi szakmérnök 2015 óta ügyvezető igazgatója a MOROKO-FARM Kft-nek.

A kft mellett a családi gazdaság, a Tecnofruit CSMT is a DélKerTÉSZ tagja, így az értékesítés a TÉSZ-en keresztül történik. A szakember a DélKerTÉSZ tagjaként a szántóföldi kultúráért felelős.

Ezen kívül a NAK országos küldött, a NAK békés megyei növénytermesztésért felelős alelnöke, illetve a FruitVeB-nél országos küldött és a DélKerTÉSZ igazgatósági tagja.

A kft 1700 hektáron gazdálkodik, ebből 150-230 hektáron ipari paradicsomot, 100 hektáron pedig zöld borsót és csemege kukoricát állítanak elő, melyet a szerződéses partner Univer átvesz.

Az ipari paradicsomnál a teljes gépesítéssel rendelkeznek, 2 db speciális betakarító kombájnnal dolgoznak, amely 220-250 hektár betakarításra képes.

Három évvel ezelőtt 1250 hektáros területen kiépítették az öntözőrendszert, további 450 hektáron az idén hozzák létre.

 

A Tecnofruit CSMT-ben Roszik Attila gyermekei is aktívan részt venke. A társaság 245 hektár szántófölddel rendelkezik, 20-30 hektáron zöldborsót, 30-40 ha ipari paradicsomot termelnek, de emellett nagyobb gyümölcsöst is létrehoztak. Ezen belül 25 hektáron intenzív alma ültetvényt művelnek, illetve 8 hektáron szántóföldi epret telepítettek.

„A családi gyümölcsösben kiépítettük a jéghálós fagyvédelmi rendszert. Nem régen készült el az 500 tonnás alma hűtőházunk, és hamarosan üzembe helyezzük a vizes alma válogatót is” – mondta Roszik Attila.

„Sajnos a felvásárlási árak oly mértékben (35%-kal) csökkentek, hogy az idén nem fogunk zöld borsót és csemege kukoricát vetni, helyette vörös és lila hagymátültetünk – egyelőre 5 hektáron. A cél 40-60 hektár, melynek érdekében beszerezzük a szükséges eszközöket” – árulta el a szakember.

Roszik Attila elmondta, nem csak az energia-, illetve a felvásárlási árak változása okoz nehézséget a termelésben.

„2022-ben igazi csapás ért bennünket. Az aszály miatt délről kabócák árasztották el a környékünket, mintegy 100 hektárnyi paradicsomot pusztítottak el. Ráadásul behurcoltak magukkal olyan vírusokat, melyek tönkre tették a kukoricánkat” – mondta.

De a szakember szerint az is gondot okoz, hogy a folyamatos vegyszerkivonások miatt szinte már nem lehet megfelelő védelmet biztosítani a mai növény fajtáknak.

„Ráadásul évente többször változnak a jogszabályok, egy gazda sem tud ilyen gyorsan változtatni a termelésen. Így nehéz tervezni, egyelőre nem látható, hogyan alakul a mezőgazdasági termelés helyzete” – mondta a szakember.

„Az életbe maradáshoz és a sikerhez fontos ugyanakkor, hogy jó minőségű termékeket hozzunk létre, amire mindig van igény” – tette hozzá Roszik Attila.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés