Szántóföld
Napraforgó és a hamuszürke szárkorhadás
Macrophomina phaseolina fertőzés napraforgón
Az elmúlt évek száraz és forró nyarain nagyon sok termelő találkozott azzal, hogy a napraforgó táblában a növények kisebb-nagyobb foltokban hirtelen elszáradtak. Az első gondolat az volt, hogy biztos talajhiba, kevesebb víz, tápanyag állt rendelkezésre az állománynak. Viszont közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy egy kórokozó gomba, a Macrophomina phaseolina, a hamuszürke szárkorhadás okozta. A növények megállnak a fejlődésben, állandósul a vízhiány miatti hervadás, ami fokozatosan száradásba megy át. A tányérok nem fejlődnek ki, kisebbek a tányér átmérők, szemek nem telnek ki, sok a léha, tipikus kényszerérést tapasztalhatunk. Aratáskor akár 40 %-kal kisebb termésátlaggal, illetve negatív bonifikációval kerül a magtárba a termés. A napraforgó szárán a bőrszövet felszakadozik, lehámlik, a bélszövet összezsugorodik és szürkévé válik (a kórokozó gomba feléli és mikroszkleróciumokkal telíti). A milliószámra képződött mikroszkleróciumok tarlóhántással a talajba kerülve biztosítják a kórokozó hosszú távú túlélését, fertőző képességét, mivel a talajban legalább 3-5 évig biztosan megtartják csírázó képességüket. A védekezést tovább nehezíti az a tény, hogy a makrofominának nemcsak a napraforgó, hanem a kukorica, szója és számos gyom (több száz) a gazdanövénye.
A Macrophomina phaseolina a mikroszkeróciumokkal a fiatal, kelő, néhány leveles napraforgót fertőzi meg a talajból. Eleinte a kórokozó a napraforgóval együtt nő, majd száraz, aszályos időjárás esetén, a tenyészidőszak utolsó harmadában jelennek meg a tünetek. A tünetek megjelenésekor már késő védekezni, egyrészt a makrofomina által okozott kár bekövetkezett, másrészt jelenlegi ismereteink szerint nincs hatékony gombaölő szer ellene. Ilyen helyzetben hívjuk segítségül a mikrobiológiát! A talajban élnek olyan mikroorganizmusok, amelyek táplálékforrásként tekintenek a Macrophomina mikroszkleróciumaira. Ha ezeket a hiperparazita gombákat kellő számban a napraforgó vetése előtt, vetésekor a talajba juttatjuk, akkor tevékenységük során jelentős mértékben csökkenthetik a fertőzési forrásokat. A kevesebb fertőzési forrás, kevesebb beteg növényt jelent, ami a termelőnek magasabb termésátlagot és jövedelmet biztosít. Tapasztalataink szerint az általunk forgalmazott Pannon Starter Perfect a napraforgóban csökkenti a Macrophomina fertőzést, ami a termésátlagban is megmutatkozik.
A talajból induló betegségek mérséklésére legjobb ajánlatunk a Pannon Starter Perfect. A Pannon Starter Perfect az elmúlt 5 év átlagában 21 %-os, azaz 7 q/ha terméstöbbletet adott, ami a jelenlegi napraforgó felvásárlási árak ismeretében 5-6 szoros megtérülést jelent!
Agrotrend.hu/ Kwizda Agro