Szántóföld

Kétszer ad, aki gyorsan ad

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Amikor növényvédő szert vagy műtrágyát keres, a termelők többsége sok szempontot mérlegel: hatóanyag-tartalom, azok koncentrációja, hatásspektrum és hatékonyság, formuláció, felhasználhatóság, kijuttatási lehetőségek, feltételek és korlátozások, keverhetőség, eltarthatóság, a gyártó megbízhatósága, a termék minősége és nyomonkövethetősége, elérhetősége, ára, hektárköltsége, kiszerelése, továbbá a fizetési feltételek, a szállítás gyorsasága stb. Nos, nincs ez másképpen a mikrobiológiai termékek, ezen belül pedig a szárbontók esetében sem. Mégis sokszor úgy tűnik – talán amiatt, hogy ezen készítmények működésével és használatával kapcsolatban még nincs ugyanannyi felhalmozott ismeret és tapasztalat, mint egy gyomirtó vagy hagyományos műtrágya esetében –, hogy a fontos részletek kevesebb figyelmet kapnak a vásárlási döntés során.

Bontja vagy nem bontja; milyen gyorsan bontja?

Aki próbált már zsíros, olajos foltot hideg vízzel feltakarítani, majd ugyanezt meleg vízzel és mosószerrel vagy zsírbontó oldószerrel, tudni fogja, mire szeretnénk felhívni a figyelmet. Egy szárbontó esetében jogos elvárás, hogy lebontsa a cellulózt. A kukoricaszár esetében például viszont ez csak a második lépés, ráadásul a könnyebb. Az első lépés az, hogy az alkalmazott termék tartalmazzon olyan baktériumtörzset is, amely az egyébként nehezen és lassan felbomló ligno- és hemicellulóz-szerkezeteket először rövid cellulózdarabokra aprítja. Mindezt ráadásul hatékonyan ÉS gyorsan, hogy ne évek múlva hasznosuljon tápanyagként, hanem már a táblán következő kultúrnövény számára is elérhetővé váljon. És ha már a közérthető példáknál tartunk: Ön szerint hogyan könnyebb húst darálni? Ha egy sertéscombot egyben próbálunk átszuszakolni a szerencsétlen darálón, vagy ha előbb kisebb darabokra vágjuk? Fontos részlet tehát, hogy az alkalmazott szárbontó készítmény milyen baktériumtörzseket tartalmaz, azok hogyan működnek és mit várhatunk tőlük – vásárlás előtt érdemes tájékozódni.

Az AGRO.bio Hungary Kft. CELL® gyökér- és szármaradványbontó mikrobiológiai készítményében található Cellvibrio ostraviensis törzs képes a ligno- és a hemicellulóz igen hatékony és egyedülállóan gyors elbontására. Jelenleg az egyetlen olyan szárbontó termék a piacon, amelyben a szárbontásért felelős Cellvibrio ostraviensis törzs mellett két kísérő baktériumtörzs, a Pseudomonas fluorescens és az Azotobacter vinelandii is megtalálható. A Pseudomonas fluorescens megakadályozza a nitrogén elillanását a kijuttatott műtrágyából, valamint erős biokontrollhatása miatt csökkenti a kórokozók fertőzési nyomását. Az Azotobacter vinelandii pedig nitrogént köt meg a talajban lévő levegőből és növekedési hormont (auxin) termel, elősegítve ezzel a növény fejlődését. A CELL® használata műtrágya-megtakarítást eredményez, valamint hatékonyabbá teszi a növényvédelmet még a kórokozóknak kedvező időjárási körülmények között is.

Az AGRO.bio CELL® termékét egyedülálló módon, ellenőrzött gyógyszergyártási technológiával, a Kárpát-medencében őshonos baktériumtörzsek használatával, az ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer és az ISO 14001:2015 környezettudatos irányítási rendszer előírásai szerint állítjuk elő.

Az AÖP-ben 2 pontot ér a CELL® gyökér- és szármaradványbontó használata.

Felhasználási javaslat

A CELL® cellulózbontót (dózisa 1,0 l/ha, 200–400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva) közvetlenül az egyenletesen apró darabokra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Ha BactoFil T-Jettel végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A talajmunkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítve, egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

Bővebb információkért kattintson rövid tájékoztató videóinkra,

Miért fontos a szármaradványok irányított elbontása?

Szármaradvány-kezelés kijuttatási technológiája

Borbás Marcsi: Tippek komposztáláshoz (Kertem sorozat)

vagy keresse az AGRO.bio területi szaktanácsadó kollégáit, akik készséggel állnak rendelkezésre, akár szakmai segítségre, akár gyors szállításra van szüksége, vagy az aktuális akcióink iránt érdeklődik: https://agrobio.hu/hu/kapcsolat

A kertészkedők kérésére már 2 dl-es és 1 l-es kiszerelésben is kapható az AGRO.bio webáruházában a CELL® készítmény. Rendelje meg online és házhoz szállítjuk:

https://webshop.agrobio.hu/spl/702886/KOMPOSZTALAS

agrotrend.hu / AGRO.bio Hungary Kft.

#CELL #SZÁRBONTÁS #KUKORICA

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés