Természet

Nutria jelent meg a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

A faj Dél-Amerikából származik, korábban hazánkban is tenyésztették, értékes prémje miatt. Európa több országában – a tenyészetek megszűnésével – az állatokat szabadon engedték és mára állandó állományai alakultak ki.

Nutria ketrecben

Korábbi híradásokban több nemzeti park igazgatóság is jelezte, hogy egyre több észlelési adata van a nutria hazai előfordulásáról. Legutóbb a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közölt információkat a faj Zala Vármegye területén történő térhódításáról, a Kerka-patak és a Mura mentén. Mivel közvetlenül határosak ezen területek a Duna-Dráva Nemzeti Park területeivel, várható volt a faj megjelenése nálunk is. Sajnos ez meg is történt, a faj pillanatok alatt komoly mennyiségben jelent meg területeinken.

Az első egyed 2023. év végén került megfigyelésre, bizonyító adata egy rókacsapdából került elő, amint az a fotón is látható. Aztán a 2024. év első napjaiban megfigyelésre került a Komlósdi-, Babócsai-, és Barcsi-Rinyán, a Györgyösi-patakon, a Dombó-csatorna mentén. Ezeken a területeken korábban nem figyeltük meg a fajt, most pedig van olyan patak, melynek 5 kilométeres szakaszán, különböző helyeken hét példánya került elő. Így várható, hogy a Belső-somogyi patakok mentén újabb élőhelyeket is meghódít.

Éjszaka aktív, de ilyenkor télen, napközben is bármikor megfigyelhető, amint a vizek közelében táplálkozik. Főként a töltéseken, azok oldalában és vetésekben figyeltük meg egyedeit. Viselkedésére jellemző, hogy rendkívül bizalmas. Nehéz előre megjósolni a faj további terjeszkedésének ütemét, de az eddigiek alapján rendkívül gyorsnak tűnik. Idegenhonos inváziós fajról lévén szó, állományainak visszaszorítása szükségszerű lesz. Erre vonatkozóan az EU és a hazai szabályozások is utalásokat tesznek.

Agrotrend/ Duna-Dráva Nemzeti Park

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés