Állattenyésztés

Gazdálkodás

Az élősertés-export 71 százalékkal emelkedett

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 71 százalékkal nőtt (6 ezer tonna) 2024 január–februárjában a 2023. január–februári mennyiséghez viszonyítva.

A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Albánia voltak. Az élősertés-behozatala 13,3 százalékkal 12,2 ezer tonnára bővült, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 27,2 százalékkal emelkedett (25,8 ezer tonna), értéke 29,7 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. A sertéshúsimport volumene 13 százalékkal (27,2 ezer tonna) bővült, értéke 24,3 százalékkal volt nagyobb. A sertéshús több mint kétharmada Németországból, Spanyolországból, Ausztriából és Lengyelországból származott.

Forrás: aki.gov.hu

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 835 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 áprilisában, 5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

agrotrend.hu / Agrárközgazdasági Intézet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés