Különdíjas
Magyarország Legszebb Birtoka 2024
Magyarország legszebb családi gazdasága
Szender Kert, Ebes
A Szender Kert egy több mint 10 éve, 2013-ban alapított családi, őstermelő vállalkozás Ebesen, melyet Szendrei Bence és felesége, Eszter valósított meg. „Már annak idején is a mostani kertet láttunk magunk előtt. Az volt az elképzelésünk, hogy egy olyan kertet hozzunk létre, ami nem csak esztétikus, de bőtermő is.” Kezdetben főleg fűszernövényeket, mikrozöldeket termesztettek éttermek számára, az idő előrehaladtával folyamatosan bővítették kínálatukat. Jelenleg már szinte mindenféle zöldség gyümölcstermelésével és állatok tartásával is foglalkoznak.
A fő profiljuk továbbra is a fűszernövények, különleges zöldségnövények termesztés, és a növényszaporítás, 2023 óta azonban tevékenységi körünk a falusi vendégasztal szolgáltatás keretein belül vendéglátással bővült. A kertjük nem túl nagy. A bemutató rész, ahol a vendégeket fogadják nagyjából
egy 1000 négyzetméteres terület, de a kertrendezési stílus miatt sokkal nagyobbnak tűnik. Kihasználtak minden négyzetméter területet, így megtalálható a kertben két üvegház, veteményes, gyümölcsös, baromfiudvar, kerti tó és sok más különlegesség. Emellett egy másik területen is gazdálkodnak. Ez kicsivel több mint 2000 négyzetméter. Itt termelik a zöldségek javát a vendéglátáshoz, termékeikhez.
Permakultúrás stílusban gazdálkodnak, igyekeznek teljesen önfenntartók lenni,és minden nemű vegyszert elkerülni. Kertjükben nagyon sok élőlény él, támogatják a természetet, és hisznek benne, hogy teljesen vegyszermentesen is lehet kertészkedni és jó minőségű termést elérni.
Fontos számukra a szépség is, ezért annak ellenére, hogy permakultúrás kertet alakítottak ki, igyekeztek az esztétikára is nagy hangsúlyt fektetni. Utak vezetnek a kert különböző pontjaira, a kis terület ellenére is mindig van valahol valami felfedezni való.
A Szender Kert csapatához tartozik még két őstermelő család, akikkel közösen igyekeznek előállítani minden alapanyagot, amire szükségük van és egymást erősítve gazdálkodni. Így elmondhatják, hogy kialakult egy olyan körforgás, amelyben minden általuk ültetett növény az általuk begyűjtött magról vagy dugványról lett szaporítva. Saját trágyát használnak az állataiknak hála, saját termelésű magkeverékeikkel etetik a jószágaikat. Minden megtermelt zöldséget, gyümölcsöt vegyszermentesen állítanak elő, így frissen, rövid időn belül feldolgozva kerülnek a vendégeik tányérjára.
Támogatóink