Nem kategorizált

Év közben sincs gond a pezsgőfogyasztással

A pezsgő az év végével egyáltalán nem tűnt el a mindennapokból, a borászok már a harmadik évet kezdik úgy, hogy erősen koncentrálnak a pezsgő év közbeni szerepének erősítésére. Nagy erőfeszítéseket nem kell tenni, mert a pezsgő már nem csak az ünnepek itala. mivel egyre népszerűbbé vált a magyar fogyasztók körében. Sokan fogyasztják más ünnepek alkalmával is, vagy társas összejöveteleken. Összességében elmondhatjuk, hogy divatos lett buborékos italokat fogyasztani.

Magyarországon az 5 és 10 ezer forintos árkategória az, amelyben biztosan lehet találni nagyon szép magyar, tradicionális palackban erjesztett pezsgőket. A Magyarországon gyártott évi csaknem 200.000 hektoliter pezsgő 75-80 százalékát itthon értékesítik. A borversenyeken megjelentek a pezsgők is, amelyek jól szerepelnek. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke azt nyilatkozta a pezsgőről, hogy kellenek az elismerések és a díjak is, de természetesen az igazi díj az, amikor a fogyasztó megveszi a második üveget is. Hozzátette: „a világpiacot nézve is versenyképes ország vagyunk, a mi pezsgőinket oda lehet tenni bármelyik asztalra. Az ünnepi ital fogyasztásáról senkinek nem kell tehát lemondani, hiszen a piacon már széles választékban kapható alacsony alkoholtartalmú, vagy alkoholmentes pezsgő is”.

Aszú helyett több lesz a szárazbor és a pezsgő
A Bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetben valószínűleg nem készül idén aszúbor, viszont a szakemberek…

A pezsgő fogyasztása világszerte összekapcsolódik az ünnepekkel és az ünnepléssel. A gyöngyöző buborékos ital feltalálásával kapcsolatban számos legenda és feltételezés kering a köztudatban. Van egy régi legenda, ami az1690-es években Dom Perignon nevéhez főződik, aki egy francia bencés szerzetes volt, és véletlenül fedezte fel a buborékok világát. Szerette az édes borokat, ezért cukrot rakott néhány palackba és ott felejtette, majdnéhány hónap múlva visszament és azt tapasztalta, hogy amikor kibontotta a palackot, kipezsgett, kihabzott a tartalma és ahogy megkóstolta, azt mondta, hogy a csillagokat iszom.

Hazánkban Rosti Lajos királyi kapitány készített először pezsgőt az 1800-as évek elején a Sümegen, de a pezsgőgyártás igazi virágkora a 20. században kezdődött Magyarországon. Az 1800-os évek végén már több gyár is működött, melyek közül a Törleyvolt a leghíresebb. A minőségi pezsgőgyártásnak a szocializmus ipari pezsgői vetettek véget. Egyre több családi borászat állt neki pezsgőt készíteni az utóbbi 10-15 évben, előtte ennek azért nem volt tradíciója a családi borászatoknál.

-Amit annak idején lehetett kapni, azok tankpezsgők voltak, de közöttük is voltak egésze jók, de az igaziak a tradicionális pezsgők. Nem véletlenül nagyon kiváló pezsgők készülnek már ezekben a borászatokban, kisebb tételekben, de jó pár már megtalálható áruházakban is. A tradicionális pezsgők különlegessége, hogy akár 36 hónapig is érlelődnek a pincében és az ital abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött -hangoztatta Frittmann János.

A fogyasztói trendek a bor és a pezsgő esetében is rendkívül sokat változtak az elmúlt években. A nehéz, testesebb borokat és az édes pezsgőket felváltották a gyümölcsös italok és egyre többen keresik a száraz, félszáraz pezsgőket is. Változott a világtrend a pezsgőfogyasztásban, mert elmentek a gyümölcsösebb pezsgők felé a szokások. Az átlagfogyasztó még a mai napig inkább a édes, félédes pezsgőket keresi, de azok, akik folyamatosan szeretik a pezsgőt inni, inkább a szárazat választják.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés