Kiemelt hírek
Év közben sincs gond a pezsgőfogyasztással
A pezsgő az év végével egyáltalán nem tűnt el a mindennapokból, a borászok már a harmadik évet kezdik úgy, hogy erősen koncentrálnak a pezsgő év közbeni szerepének erősítésére. Nagy erőfeszítéseket nem kell tenni, mert a pezsgő már nem csak az ünnepek itala. mivel egyre népszerűbbé vált a magyar fogyasztók körében. Sokan fogyasztják más ünnepek alkalmával is, vagy társas összejöveteleken. Összességében elmondhatjuk, hogy divatos lett buborékos italokat fogyasztani.
Magyarországon az 5 és 10 ezer forintos árkategória az, amelyben biztosan lehet találni nagyon szép magyar, tradicionális palackban erjesztett pezsgőket. A Magyarországon gyártott évi csaknem 200.000 hektoliter pezsgő 75-80 százalékát itthon értékesítik. A borversenyeken megjelentek a pezsgők is, amelyek jól szerepelnek. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke azt nyilatkozta a pezsgőről, hogy kellenek az elismerések és a díjak is, de természetesen az igazi díj az, amikor a fogyasztó megveszi a második üveget is. Hozzátette: „a világpiacot nézve is versenyképes ország vagyunk, a mi pezsgőinket oda lehet tenni bármelyik asztalra. Az ünnepi ital fogyasztásáról senkinek nem kell tehát lemondani, hiszen a piacon már széles választékban kapható alacsony alkoholtartalmú, vagy alkoholmentes pezsgő is”.
A Bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetben valószínűleg nem készül idén aszúbor, viszont a szakemberek…
A pezsgő fogyasztása világszerte összekapcsolódik az ünnepekkel és az ünnepléssel. A gyöngyöző buborékos ital feltalálásával kapcsolatban számos legenda és feltételezés kering a köztudatban. Van egy régi legenda, ami az1690-es években Dom Perignon nevéhez főződik, aki egy francia bencés szerzetes volt, és véletlenül fedezte fel a buborékok világát. Szerette az édes borokat, ezért cukrot rakott néhány palackba és ott felejtette, majdnéhány hónap múlva visszament és azt tapasztalta, hogy amikor kibontotta a palackot, kipezsgett, kihabzott a tartalma és ahogy megkóstolta, azt mondta, hogy a csillagokat iszom.
Hazánkban Rosti Lajos királyi kapitány készített először pezsgőt az 1800-as évek elején a Sümegen, de a pezsgőgyártás igazi virágkora a 20. században kezdődött Magyarországon. Az 1800-os évek végén már több gyár is működött, melyek közül a Törleyvolt a leghíresebb. A minőségi pezsgőgyártásnak a szocializmus ipari pezsgői vetettek véget. Egyre több családi borászat állt neki pezsgőt készíteni az utóbbi 10-15 évben, előtte ennek azért nem volt tradíciója a családi borászatoknál.
-Amit annak idején lehetett kapni, azok tankpezsgők voltak, de közöttük is voltak egésze jók, de az igaziak a tradicionális pezsgők. Nem véletlenül nagyon kiváló pezsgők készülnek már ezekben a borászatokban, kisebb tételekben, de jó pár már megtalálható áruházakban is. A tradicionális pezsgők különlegessége, hogy akár 36 hónapig is érlelődnek a pincében és az ital abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött -hangoztatta Frittmann János.
A fogyasztói trendek a bor és a pezsgő esetében is rendkívül sokat változtak az elmúlt években. A nehéz, testesebb borokat és az édes pezsgőket felváltották a gyümölcsös italok és egyre többen keresik a száraz, félszáraz pezsgőket is. Változott a világtrend a pezsgőfogyasztásban, mert elmentek a gyümölcsösebb pezsgők felé a szokások. Az átlagfogyasztó még a mai napig inkább a édes, félédes pezsgőket keresi, de azok, akik folyamatosan szeretik a pezsgőt inni, inkább a szárazat választják.
Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu