Események

„Égető kérdések az ipari zöldségpályán” címmel rendeztek konferenciát a DE-n

Drasztikusan csökkent az előző évhez képest a csemegekukorica és zöldborsó termelői ára, ez pedig nagyon rossz helyzetbe hozta a termelőket – hangzott el a Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös konferenciáján. A szakemberek szerint az ágazat azonnali összefogására van szükség, mivel ez a gazdasági helyzet hosszútávon negatívan befolyásolhatja az eddig stabil agrárterület jövőképét.

forrás: unideb.hu

Hazánkban csaknem 30-35 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát és 18-20 ezer hektáron zöldborsót. A két kultúra együttesen a hazai zöldségtermő területek mintegy 60 százalékét adja.

– A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica és zöldborsó termékpályájának átrendeződését figyelhetjük meg, a keresleti piacot felváltotta a kínálati piac és emellett folyamatosan csökken a fogyasztás. Ezt a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a jelenlegi geopolitikai események hatására több piacot is vesztett az ágazat. A Debreceni Egyetem konferenciájával szeretné segíteni a termelőket és a feldolgozókat, hiszen ebből a helyzetből csakis összefogással lehet kilábalni – mondta a konferencia megnyitóján Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

forrás: unideb.hu

Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja a szakmai rendezvényen arról beszélt, hogy a debreceni agrárkaron az oktatás mellett a kutatás-fejlesztés, illetve a tudományos eredmények átadása, disszeminációja is rendkívül fontos.

–  A térség vállalkozóinak, termelőinek, alapanyag-előállítóinak és élelmiszer-feldolgozóinak szükségük van a korszerű ismeretekre, amelyek segítik a versenyképességüket, illetve piaci lehetőségeiket. Ennek az elvárásnak igyekszünk megfelelni. Több, az ágazatot érintő kutatást végeznek szakembereink, az eredményeinket pedig a gyakorlatban is alkalmazzuk. Csaknem 200 hektáron gazdálkodunk a tangazdaságunkban, termelünk csemegekukoricát és zöldborsót is konvencionális és ökológiai körülmények között. Elmondhatjuk, hogy a teljes oktatási és innovációs termékpálya a birtokunkban van – fejtette ki a kari vezető.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, a DE MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője előadásában elmondta: a csemegekukorica termelői ára jelenleg 50-55 forint, a zöldborsóé 120-130 forint/kilogramm. A tavalyi árakhoz képest ez a csemegekukorica ára esetében 50, míg a zöldborsó esetében 40 százalékos csökkenést jelent.

– Az árak bezuhanása mellett a termőterületek drasztikus csökkenése is megfigyelhető már hazánkban, a csemegét 30 százalékkal, míg a hüvelyest 50 százalékkal kisebb területen termelik. A kedvezőtlen gazdasági helyzet emellett a feldolgozópiacra is nagy hatást gyakorol. Mindkét növény ugyanis a feldolgozóipar meghatározó alapanyaga, háromnegyed részben a konzervipar, egynegyed részben a hűtőipar használja fel – jelentette ki az agrárkar egyetemi docense.

forrás: unideb.hu

Apáti Ferenc úgy fogalmazott: az ágazatban jelenleg fennálló helyzetre rövidtávon nincs megoldás.

– Mindkét fél, a termelők és a feldolgozóipar számára is közös cél, hogy magas hozamokkal, kiváló minőséget a lehető lealacsonyabb önköltségi áron állítson elő. Ehhez azonban szükség van a legfrissebb termelési és technológiai információkra is, ezek átadásáért szerveztük meg a konferenciánkat. A feladatunk, hogy leültessük az ágazat szereplőit, segítve a piac átláthatóságát és a jövő évi termelői és feldolgozópiaci zökkenőmentes egyeztetéseket – tette hozzá Apáti Ferenc.

A rendezvényen a termelők és a feldolgozóipar képviselői, csaknem kétszázan vettek részt. A konferencián szó volt a zöldborsó és a csemegekukorica hazai és nemzetközi termelési, technológiai és piaci tendenciáiról, továbbá a feldolgozási hatékonyság növelésének lehetőségeiről is.

Agrotrend.hu/ unideb.hu/MÉK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés