Innováció
Új élelmiszerek küszöbén: vaj- és tojásalternatívák a laborból
A rangos New Scientist magazin december 31-én megjelent előrejelzése szerint a növényi fehérjeforrásokból készült, illetve állati sejtekből laborban tenyésztett műhúsok után rövidesen piacra kerülnek a tehéntejből köpült vajat és a tyúktojást kiváltó alternatívák – legalábbis az Egyesült Államokban.
A szénhidrogének trigliceriddé alakításának technológiájával előállított szintetikus vaj, és a hidrogénfaló baktériumokkal előállíttatott állatmentes tojáspor már átment az amerikai élelmiszerellenőrző hatóság, az FDA szigorú engedélyeztetési eljárásán.
A Solein márkanevű finn fejlesztésű alternatív tyúktojásból készített krém kenyérre kenve és magában
A New Scientist által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy a klímaváltozás hatásainak, elsősorban az időjárási szélsőségeknek egyre inkább kitett agrártermeléssel szemben ezzel a gyártástechnológiával biztosítani lehet a folyamatos globális élelmiszerellátást.
agrotrend.hu / Qubit
Tovább olvasom