Innováció

Új élelmiszerek küszöbén: vaj- és tojásalternatívák a laborból

A rangos New Scientist magazin december 31-én megjelent előrejelzése szerint a növényi fehérjeforrásokból készült, illetve állati sejtekből laborban tenyésztett műhúsok után rövidesen piacra kerülnek a tehéntejből köpült vajat és a tyúktojást kiváltó alternatívák – legalábbis az Egyesült Államokban.

A szénhidrogének trigliceriddé alakításának technológiájával előállított szintetikus vaj, és a hidrogénfaló baktériumokkal előállíttatott állatmentes tojáspor már átment az amerikai élelmiszerellenőrző hatóság, az FDA szigorú engedélyeztetési eljárásán.

A Solein márkanevű finn fejlesztésű alternatív tyúktojásból készített krém kenyérre kenve és magában

Forrás: qubit.hu

A New Scientist által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy a klímaváltozás hatásainak, elsősorban az időjárási szélsőségeknek egyre inkább kitett agrártermeléssel szemben ezzel a gyártástechnológiával biztosítani lehet a folyamatos globális élelmiszerellátást.

agrotrend.hu / Qubit

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés