Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Innováció

Precíziós gazdálkodás

Megzavarodott a csúcstraktorod? Ez áll a háttérben

Átmenetileg le kellett állítani a GPS alapú traktorokkal folyó vetést, mert egy geomágneses vihar összezavarta a helymeghatározó rendszert.

A május 11-i hétvégén olyan erős geomágneses vihar érte el bolygónkat, amilyenre 20 éve nem volt példa. Bár a lakosság nagy része kifejezetten örült a jelenségnek a látványos sarki fény megjelenése miatt, a modern technológiát használó gazdák már kevésbé lehettek boldogok – traktorjaikat ugyanis lényegében használhatatlanná tette az erős naptevékenység.

A geomágneses viharok bizonyos erősség felett fennakadásokat okoznak a kommunikációs rendszerek működésében. Jellemzően a GPS-t zavarják össze, ez pedig elég komoly hatással van a helymeghatározó rendszerrel felszerelt munkagépekre is.

A csúcstechnológiás traktorok ugyanis már évek óta a GPS-re támaszkodnak azért, hogy a gazdák sokkal hatékonyabban vethessék el és takaríthassák be a haszonnövényeket. A modern rendszerrel centiméteres pontossággal zajlik a vetés – kivéve geomágneses vihar idején.

A jelenség a gazdálkodók szempontjából nem is jöhetett volna rosszabbul, ugyanis pont ebben az időszakban kéne elvetniük a növényeket. Most kénytelenek voltak megvárni, míg véget nem ér a geomágneses vihar. Egy, a 404 Mediának nyilatkozó amerikai gazda szerint nem volt más választásuk, mint leparkolni a traktorokat a sorok végére – a kukoricavetés csúcsszezonjának kellős közepén.

agrotrend.hu/https://haszon.hu/haszonagrar

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés