Innováció

Milyen szerepet tölthetnek be a laboratóriumban előállított húsok?

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a „sejtalapú hússal” kapcsolatos tények és állítások közötti jelenlegi szakadékokra, eltérésekre hívja fel a figyelmet.

„Sejtalapú mezőgazdaság”: a „sejtalapú hússal” kapcsolatos tények és állítások közötti jelenlegi szakadékok.

Forrás: pixabay.com

Egy 2019-es RethinkX jelentés azt jósolta, hogy az Egyesült Államok hús- és tejipara 2030-ra csődbe megy a „sejtalapú mezőgazdaság” megjelenése miatt. Ez nyilvánvalóan nem következik be, mivel még mindig jelentős technikai kihívások akadályozzák ezen technológia kereskedelmi életképességét. A befektetett milliárdok és a területen működő több száz start-up cég ellenére a sejtalapú mezőgazdasági termelés olyan akadályokkal kénytelen szembesülni, mint a magas termelési költségek és a szabályozási problémák (például a géntechnológiával módosított szervezetekre vonatkozó európai szabályozási kérdések következtében).

A termékek előállításának költségessége, különösen a precíziós fermentáció esetében, továbbra is jelentős akadályt jelent. (Megjegyzés: Precíziós fermentációs eljárás során géntechnológiával módosított mikroorganizmusokat (élesztőgombákat, gombákat, baktériumokat, algákat) használnak fel különféle anyagok, például fehérjék előállítására.) A sejtalapú fehérje-előállítás ma még mindig nem valósítható meg gazdaságosan, mivel a technológia terén további fejlesztésekre van szükség, első sorban a bioreaktorokban történő előállítás technológiája, valamint a tenyésztőközegek, táptalajok terén. Jelenleg csak egy laboratóriumban előállított, in vitro élelmiszertermék van hivatalosan bejegyezve Szingapúrban. Megalapozott gyártási protokollok nélkül a sejtalapú termékek táplálkozási és környezeti előnyeire vonatkozó állítások nem igazolhatóak, ellenőrizhetőek. Ezen felül a „sejtalapú hús” jogilag nem minősül „húsnak” az amerikai és az európai definíciók szerint, mivel az nem felel meg a hagyományos tápanyag-összetételnek és minőségnek.

Elmondható továbbá, hogy a sejtalapú mezőgazdasági rendszerből hiányoznak a hagyományos állattenyésztési rendszerek által biztosított ökoszisztéma szolgáltatások és azok minden előnye is. A multinacionális vállalatok által ellenőrzött luxusélelmiszerek létrehozásával a sejtalapú mezőgazdasági termék-előállítás pedig tovább súlyosbíthatja a globális egyenlőtlenséget. Emellett ezen termékek esetében a fogyasztói elfogadottságot gyakran túlbecsülik, bár sokan hajlandóak kipróbálni a sejtalapú termékeket, de nem fogyasztják azokat rendszeresen. A vidéken élő fogyasztók pedig különösen a természetellenesség és a hagyományos gazdálkodásra gyakorolt hatások miatt fejezik ki aggodalmukat.

Mivel a sejtalapú termékek hosszú távú egészségügyi, biztonságossági, környezeti és piaci hatásai még mindig nem tisztázottak, a sejtalapú mezőgazdasági technológia nem tűnik működőképes lehetőségnek a belátható jövőben.

Javasoljuk, hogy olvassák el a témában az Animal Frontiers lapban megjelent, Paul Wood, Lieven Thorrez, Jean-François Hocquette, Declan Troy, Mohammed Gagaoua szerzőktől származó, angol nyelvű, “Cellular agriculture”: current gaps between facts and claims regarding “cell-based meat” című dokumentációt.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés