Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Támogatják a fiatal gazdákat Karcagon

Karcagon kezdte meg működését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fiatal Gazdák Gazdaköre. A szervezet elnöke Házi Margit lett, akit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke, Hubai Imre Csaba is segít munkájában.

– A harminc éve alakult Jász-Nagykun-Szolnok megyei MAGOSZ az érdekvédelem mellett sok más dologban is segíti a gazdá­kat. A rendszerváltáskor a földprivatizációban a gazdáknak irányt mutattunk, feltártuk a le­hetőségeket, információkat ad­tunk és adunk a gazdálkodás menetével kapcsolatban  írja a szoljon.hu.  A gazdatársadalom jól vette az akadályokat, gondossággal műveli a földeket, a piacra jutást is jól megszervezte. 

Ennek ékes bizonyítékát láthattuk tavaly a koronavírus miatt kialakult helyzetben, amikor a magyar nemzetgazdaság élelmiszerrel való ellátása megfelelő­képpen zajlott. 

– A gazdakörök és a NAK feladata, hogy a gazdákat friss információval segítse – hangsúlyozta Hubai Imre Csaba, aki szólt arról is, hogy a privatizációkor az akkori korosztály, aki megkapta a földet, és azóta gazdálkodik rajta, elérkezettnek látja az időt arra, hogy átadja a stafétát a fiataloknak. 

Fotó: szoljon.hu

– A fiatalokat a gazdálkodás mellett felkészítjük arra is, hogy részt vegyenek a társadalmi életben, az önkormányzatokban és az országgyűlésben is legyen megfelelő képviselete az agráriumnak a későbbiekben is. Megyénkben a fiatalok készek a feladatra, így nyugodt szívvel adjuk át minden vonatkozásban az agráriumot. A fiatal gazdák megyei vezetői nagyon ügyesen, talpraesetten vállalták a feladatot, segíteni, szervezni fogják kortársaikat, és harminc év múlva majd ők is adják tovább a stafétát – vélekedett Hubai Imre Csaba. 

A frissen megalakult szervezet elnöke, Házi Margit Karcagon született. 

– Édesanyámmal könyve­lőirodát vezetek, emellett – mint mezőgazdaságilabor-vezető – részt veszek a család négyezer hektáros bio­gazdaságában, illetve jogi tanulmányokat is folytatok. A gazdakörben minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy segíthessem a fiatalokat. Legfőbb célom az adminisztratív segítségnyújtás és az, hogy a legfrissebb információkról tájékoztassam gazdatársaimat, továbbá megfelelően képviseljük érdekeiket magasabb szinteken is – részletezte a fiatal vezető. 

– Jelenleg huszonhat tagunk van, székhelyünk Karcagon, a Városudvar 1. szám alatt található. Munkámat négy elnökségi tag segíti, akik maguk is fiatal gazdák. Elsődleges célunk tagjaink szakmai támogatása mellett a friss információk átadása pályázatokról, támogatásokról – tette hozzá. A gazdatársadalomban is fontos a fiatalítás – véli Hubai Imre Csaba és Házi Margit.

agrotrend.hu / szoljon.hu

 
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés