Fenntarthatóság

Innováció

Palackozott víz vagy csapvíz: itt vannak az érvek

Háromszor annyi vizet igényel egyetlen palacknyi ásványvíz előállítása, mint amennyi az üvegbe fér – állapították meg barcelonai kutatók.

A katalán kutatók a palackok teljes életciklusára vetítve vizsgálták meg azt, mennyire terhelik a környezetet: a nyersanyag előállításától kezdve a gyártáson, szállításon, elosztáson és elfogyasztáson át a hulladékkezelésig. Csak az Egyesült Államokban évi 1,5 millió hordónyi olajat használnak fel arra, hogy PET-palackokat készítsenek – ez a mennyiség százezer háztartás energiaellátását tudná fedezni. Mindezen túl ráadásul még üzemanyag is szükséges az üzletekbe történő szállításhoz, ami károsanyag-kibocsátással is jár – írja az Infostart.

Fotó: pexels.com

Az 1,35 milliós lakosságú Barcelonában az emberek hatvan százaléka fogyaszt palackozott vizet legalább időnként: a kutatók azt is kiszámították, hogy ha minden barcelonai palackozott vizet kezdene el fogyasztani, annak nyersanyagigénye 70 millió euró lenne évente, és 1,43 faj halna ki a környezeti hatások következtében szintén minden évben. Ez ahhoz képest, hogy ha a teljes lakosság csapvizet inna, 1400-szor akkora hatást gyakorolna az ökoszisztémára és 3500-szor annyi erőforrást igényelne.

Az elmúlt években a palackozott víz fogyasztásának gyakorisága megnőtt az íze és illata mellett a marketingkampányok miatt, valamint azért is, mert az emberek bizodalma csökkent a csapvízben. Az ISGlobal kutatója, Cristina Villaneuva szerint ugyanakkor hiába jobb már a barcelonai vízminőség is, nem isszák többen ott sem a csapvizet. Az egyik probléma a kémiai vegyületek, például a trihalometánok érzékelhető jelenléte. Innovatív lépésként a palackozott víz életciklusára vonatkozó adatokat is összehasonlították egy olyan keretrendszerrel, amelyet az egészség mérésére használnak. Megállapították, hogy a csapvíz egészségre jelentett kockázata csekély,  háztartási szűrőrendszer használata pedig jelentősen csökkentette a kockázatot.

"Eredményeink azt mutatják, hogy mind a környezeti, mind az egészségügyi hatásokat figyelembe véve a csapvíz jobb választás, mint a palackozott víz" – mondta Cathryn Tonne, az ISGlobal kutatója.

agrotrend.hu / Infostart

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nyakas Farm
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés