Fenntarthatóság

Innováció

Óbudán létesül az ország első méhlegelője

Közösségi méhlegelőket alakítana ki országszerte a környezettudatos gondolkodás elterjesztéséért, a fenntartható környezetért és az élhető jövőért küzdő Ébredj! mozgalom. A civilszerveződés 2020. június 27-én szombaton és 28-án vasárnap Óbudán, a Virágnyereg út rézsűjén kezdi meg a munkát: a lakosság aktivizálásával ott épül fel az első „Élet-sziget”. Az eseményre a Sajtó képviselőit is várjuk.

Létrehozva:

|

Az országos programsorozat első állomásán megvalósuló közösségi rendezvényen születhet meg az első méhlegelő. A résztvevő családok bevonásával újra művelhetővé teszik a talajt, és egész évben virágzó vadvirágos rétet alakítanak ki. A gyerekek pedig kézműves foglalkozásokon, méhecskehotelek elkészítésével kerülhetnek közelebb a környezettudatos gondolkodáshoz. A további célok között szerepel, hogy a legelők mellett a jövőben – Miyawaki erdők mintájára, de a hazai tájhonos növényfajokból összeállított és az adott terület adottságaihoz igazított mini erdőket alakítsanak ki, melyek a biológiai sokszínűségüket tekintve gazdagabbak más erdőknél – írja az ecolounge.hu.

fotó: pixabay.com

Az Ébredj! mozgalom vallja, hogy a természetben nem létezik magány. Közösségek vannak, életközösségek. A növények társulások formájában élnek együtt, támogatják egymást a fejlődésben és közösségük részét képezik az állatok is. Ilyen ökoszisztéma társulások kialakítását tervezik országos szinten, melyet „Élet-szigetek”-nek neveztek el. A mozgalom céljainak fontosságára számos ismert személyiség is felfigyelt. Az ügy mellé állt Papadimitriu Athina és Trokán Nóra színésznő, valamint Kirschner Péter zenész is.

A 2020.06.27-én és 28-án 10.00 – 16.00 óra között megrendezésre került esemény helyszínén jelen volt Burján Ferenc, Óbuda Békásmegyer Önkormányzatának alpolgármestere és Stromajer Andrea, az Ébredj! mozgalom vezetője, akik a Sajtó megkeresésére bemutatták az esemény céljait és részleteit.

Burján Ferenc, alpolgármester úr beszámolt többek között arról is, hogy miért tartják fontosnak a környezettudatos és fenntartható önkormányzati gondolkodást, míg Stromajer Andrea a program további országos jellegéről tud tájékoztatást nyújtani.

fotó: pxhere.com

A kezdeményezés dr. Kovács-Hostyánszki Anikó, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársának szakmai pártfogásával indult. A rendezvényen a megépülő méhlegelőről és annak környezetünkben betöltött szerepéről, a beporzók fontosságáról beszél majd. Emellett a helyszínen megvásárolható volt a témában készült, „Beporzók a kertünkben, avagy a háttérben munkálkodó természet” című, az MTA Ökológiai Kutatóközpont gondozásában megjelent kiadványa.

agrotrend.hu / ecolounge.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook