Fenntarthatóság

Innováció

Mikrobiológiai készítmények használatának eredményei

A mikrobiológiai készítmények használata 2 ponttal támogatott. Ez azt jelenti, hogy ha a gazda például a szántóföldi területének 50%-án baktériumos talajoltást végez, akkor 2 ponttal elnyeri a teljes szántóföldi területére a támogatást. Ez kb. minimum 61, maximum 105 EUR/ha pénzösszeget jelent.*

Mit is jelent az AÖP-ben (Agro-ökológiai Programban) a mikrobiológiai készítmények használata?

„A mikrobiológiai készítmények alkalmazása szántóföldi területen gyakorlat keretében a mezőgazdasági termelőnek a tárgyévben a mezőgazdasági üzem szántóterületének legalább 50%-án a talajéletet és a talajállapotot javító mikrobiológiai készítményeket kell alkalmaznia a vetés előtt, illetve vetéssel egy menetben kijuttatva és a talajba dolgozva, illetve a szármaradványokra kijuttatva, majd azokat a talajba dolgozva.”

Az alábbiakban vegyük sorra, milyen előnyöket tapasztal meg a gazdálkodó, ha a technológiát pontosan betartva mikrobiális talajoltást alkalmaz.

Először is nagy valószínűséggel terméstöbblet jelentkezik a kezelt területen. Ezt nemcsak a NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Szövetség immár 7. éve folyó tartamkísérlete bizonyítja, hanem számos növénytermesztő tapasztalja is az évek során a talajoltott területen a terméskiegyenlítettséget és többletet. A NÉBIH által vizsgált növénykultúrák a következők voltak eddig: kukorica, tavaszi árpa, szója, őszi káposztarepce, őszi búza, napraforgó. A kísérletben a kontroll (kezeletlen) parcella mellett úgynevezett pozitív kontroll, vagyis + 50 kg/ha nitrogén hatóanyagot kapott terület is beállításra került. A többi parcellát a Szövetség Tagjai által képviselt talajoltó baktérium készítményekkel kezelték. Minden évben a mikrobiológiai készítménnyel kezelt parcellák termésmennyisége magasabb volt a kontrollnál, sőt még a pozitív kontrollnál is. Általában az mutatkozik, hogy a többéves használat után egyértelműen magasabbak a termésátlagok a baktériumos talajoltás hatására. Számos esetben a termés minősége is javul, ahogy ezt a NÉBIH vizsgálatok is bizonyították.


1. ábra: Nébih és a Magyar Talajvédelmi Szövetség közös tartamkísérleteinek eredményei 2016-2022 között

 

A legegyértelműbb eredményt azok a gazdák tapasztalták, akik már 3-4 éve talajoltóznak. Elmondásuk szerint a talaj szerkezete érezhetően megváltozott, könnyebben lehet művelni és így kevesebb a gázolaj felhasználás is. Egy traktoros mesélte, hogy az általa művelt terület saját és bérelt tulajdonban van. A bérelt földön nem végeznek mikrobiológiai kezelést. Ahogy a bérelt terület után a saját területen dolgozik, érezhetően megváltozik a talaj szerkezete, jobbá válik, pedig a talajadottságok megegyeznek. A 2.ábrán a talajoltó baktérium készítménnyel kezelt területen mért vonóerő alakulása látható, összehasonlítva a kezeletlen talajjal. 


2. ábra: Talajellenállás alakulása a mikrobiális készítményekkel oltott területen a kontrollhoz viszonyítva (Szarvas, 2019)

A növényállomány a talajból fertőző gombáktól is védelmet kaphat, ugyanis a baktérium készítmények többségében ún. sziderofórt termelő törzsek vannak. Csökkenhet például a fuzárium, szklerotínia, alternária, Aspergillus, fertőzés is. Így a növényvédelem költségei is alacsonyabbak lehetnek a kezelés hatására. A 3. ábrán a bal oldali Petri csészében alternária (Alternaria alternata) patogén gombát tenyésztettek táptalajon (kontroll). A jobb oldali Petri csészében a szántóföldi dózisnak megfelelő mikrobiális készítménnyel történt a kezelés. Látható, hogy a gomba növekedése gátolt.


3. ábra: ábra: Mikrobiális készítmény hatása patogén gomba szaporodására – Alternaria alternata (Forrás: Saniplant Kft.)

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a növények stressztűrése, így az aszálytűrése is növekedhet. Számos példa mutatja, hogy a mikrobiális talajoltás hatására 2-3 hétig láthatóan jobban bírta a vízhiányt a növényállomány. Természetesen megjegyezzük, hogy az olyan extrém szárazságban, mely Magyarország egyes területein tavaly nyáron előfordult, már nem segíthet semmilyen input anyag vagy technológia sem, csak az öntözés.


4. ábra: A felső kép a kezeletlen, kontroll, az alatta lévő kép talajoltó baktériummal kezelt paradicsom palánta az öntözés elhagyása utáni 4. napon (Saniplant Kft.)

Összefoglalva, a baktériumos talajoltással, vagyis a termőtalaj mikrobiális kezelésével célirányosan gazdagítjuk a talajéletet. Ennek vizsgálatokkal is igazolt eredményei vannak, melyeket a gazdák többsége is megtapasztalt már. A több éves talajoltás hatására a termésátlagok kiegyenlítettebbé és magasabbá válnak. Emellett a termés minősége is javul. A talajszerkezet javulásának hatására jobb lesz a víz- és hőgazdálkodás. Könnyebben lehet művelni a talajt, gázolaj megtakarítás jelentkezik és az aszálytűrés is növekszik. Alkalmazza a talajélet élénkítésére a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetség Tagjainak termékeit szántóföldjének legalább 50%-án és az AÖP támogatásban részesül a teljes területe. *

*AZ AÖP támogatás egyéb feltételeiről tájékozódjon a Magyar Közlöny 2023. április 19-én megjelent számából.

 


AGRO.bio Hungary Kft.

 


Attend SA Kft.

 


Biofil Kft.

 


Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt.

 


Geosan Kft.

 


Natur Agro Hungária Kft.

 


Phylazonit Kft.

 


Terragro Kft.

 

(X)

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés