Fenntarthatóság

Innováció

Mi az a polipropilén, és mire használják?

Röviden összefoglalva: a világ egyik leggyakrabban előállított műanyaga. De minek köszönhető a polipropilén töretlen népszerűsége, és milyen egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik? Cikkünkben körüljárjuk e speciális polimer „életútját”, emellett bemutatjuk, az ipar mely területein alkalmazzák. Tartson velünk!

Létrehozva:

|

A polipropilén történelme

A propilén egészen az 1950-es évek közepe/végéig csupán az olaj- és földgázüzemek hulladékterméke volt – de ekkor Giulio Natta kezei között új korszak nyílt a mûanyaggyártásban. Polimerizálással felhasználhatóvá, sõt, sokoldalúvá tette a propilént, létrehozva a polipropilént

fotó: pixabay.com

Az így „született” anyag számos elõnnyel rendelkezik, felhasználási köre a múlt század óta folyamatosan növekszik. Lássuk, mik ezek a jellemzõk!

A polipropilén paraméterei

  • Magas hõtûrés – egyik nagy elõnye abban rejlik, hogy olvadáspontja körülbelül 160 °C. E tulajdonságot többek között az élelmiszeripar aknázza ki, polipropilén tartályok felhasználásának formájában.
  • Ha már hõ, említsük meg a napfényt is: bizonyos fokig ellenáll az UV-sugárzásnak is, így kültéri használatra is alkalmassá tehetõ.
  • Nemcsak a napot, de a külsõ behatásokat is jól bírja: kopástûrõ, nehezen törik, szakad, emellett az ütéseket is állja. Elõbbiek alapján nem is kérdéses, használatát miért preferálják különösen az autóiparban. Egyes esetekben akár a hagyományos festett felületek is kiválthatóak vele ebben a szektorban.
  • Ezzel pedig újabb ponthoz érünk el, ami a „színezhetõség”. Kiváló színtartó képességeinek köszönhetõen anélkül adható hozzá pigment, hogy romlana az anyagminõség.
  • De amennyiben az igény a masszivitással szemben a lágyság, akkor könnyû, formálható csomagolóanyagok is készíthetõek belõle, például fóliák.
  • Vízálló, mert szerkezetének köszönhetõen nem szívja fel a vizet – számos további mellett például emiatt sem teremt megfelelõ táptalajt a gombák és baktériumok számára, amely szélesebb külsõ- és belsõ használatot tesz lehetõvé.
  • Adhatóak hozzá további adalékok, amelyek meglévõ tulajdonságait erõsitik, esetleg újakat képeznek. Például rugalmassá, “gumiszerûbbé” tehetõ, de az UV állósága is javítható.
  • Ha már kémiai anyagok: a polipropilén vegyszerállósága nagyszerû, a szerves savaknak és a lúgok nagy részének kiválóan ellenáll, így pl. a legtöbb olaj és oldószer nem tud kárt tenni benne.
  • Végül, de nem utolsó sorban – talán legfontosabbként –, újrahasználhatósága kiemelkedõ. A polipropilén egy  ún. thermoplaszt, tehát hõ hatására olvad, formálhatóvá válik. A felolvasztott anyagból ezután mûanyag pellet készíthetõ, amelybõl bármilyen forma és tárgy újra létrejöhet. Ezt a fajta mûanyagot szelektív hulladékgazdálkodás során nemcsak ipari, de lakossági vonalról is begyûjtik a megfelelõ cégek, ezzel elõsegítve a körforgást.

A polipropilén felhasználása

Fentiekbõl tehát tisztán látható, hogy – kis túlzással – legyen bármilyen elképzelésünk, az megvalósítható polipropilénbõl. A következõkben a fent emlegetett autó- és csomagolóipar mellett bemutatunk pár olyan ipari szektort, akik már felfedezték maguknak e sokoldalú anyagot.

Orvostechnika

Ellenállása, alakíthatósága miatt széleskörben alkalmazzák a gyógyítás és az orvostechnika területén. Megtalálhatjuk laborokban, tartályok alapanyagaként és eszközök alkatrészeiben is. Legismertebb felhasználása a nem felszívódó, Prolene varrat.

Háztartási termékek

Elég körülnéznünk otthonunkban, hogy polipropilén tárgyakat fedezzünk fel: játékok, táskák, konyhai eszközök, kulacsok, kupakok, tárolók, bútorelemek, de akár szõnyegek (!) is készülhetnek belõle.

Ruhaipar

Ha az elõbb a szõnyegen meglepõdött, itt egy még érdekesebb tény: ruhák is készülnek mûanyagból. Vízlepergetõ, idõtálló, és tartja a színét – sok tervezõ tehát szívesen dolgozik polipropilén szövettel, fõleg a sportruházat területén. Szerencsére az utóbbi idõben a divatipar is nagy örömmel használ újrahasznosított anyagokat, ezek közül népszerû választás az oly sokat emlegetett sokoldalú felhasználhatóság miatt a polipropilén.

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook