Fenntarthatóság

Innováció

Megnyílt a XIII. helyi termék ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskeméten

A hazai különlegességek, kiemelkedő nemzeti értékek, hungarikumok megismertetésének és használatának fontosságát hangsúlyozta V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos pénteken a kecskeméti XIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál megnyitója után az MTI-nek.

Létrehozva:

|

Mint mondta, a kecskeméti rendezvény jó példa arra, hogy a helyi termékek beilleszthetők a hungarikumok mellé, ugyanakkor nemcsak termékeket mutat be, hanem a magyarságra, a tájegységre jellemző értékeket, sajátos ételeket, italokat, szokásokat, dallamokat, táncokat is – írja az agrártárca.

V. Németh Zsolt a helyi termékek iránti megnövekedett érdeklődés okai közül kiemelte, hogy ezek a termékek egészségesek, egyediek, nem tömegtermékek.

A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy a hagyományok is átalakulnak, csiszolódnak, megújulnak az ételek, új termékek jelennek meg, de látszik, hogy az ősi kultúrával lehet élni a 21. században. A fesztivál megmutatja, hogy a minőségből nem szabad engedni, emellett hogyan lehet kulturális értéket előállítani és gazdasági, turisztikai sikereket is elérni ezzel – fogalmazott.

A vasárnap estig tartó rendezvényt az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezte. Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásuk szerint a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést. A látogatókat egyebek mellett a térségi népművészek munkái, hagyományőrző programok, kiemelt nemzeti értékek bemutatói, koncertek, valamint helyi élelmiszerek és gasztrokülönlegességek várják.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook