Fenntarthatóság

Innováció

Lezárult a BASF INNOVATION HUB versenyének első szakasza

Magyar start-upok versenyeztek a közép- és dél-európai régió legjobb innovátora címéért.

Létrehozva:

|

A magyar start-upok közül a PLATIO és SMAPP LAB kapott lehetőséget, hogy bemutatkozzon a BASF Innovation Hub helyi döntőjében, mely azokat az újító szándékú feltalálókat és start-up vállalkozásokat hívta versenyre, akik az Európai Unió Zöld Megállapodásának alappilléreihez, vagyis a tiszta energia, fenntartható mezőgazdaság és körforgásos gazdaság témájához közvetlenül vagy közvetve hozzájáruló megoldásokon dolgoznak. Ausztria-Magyarország közös csoportjában az első helyezést és ezzel a lehetőséget a régiós döntőn való részvételre az osztrák Revo Foods nyerte el 3D-s élelmiszernyomtatási technológiájával, mely segítségével teljes egészében növényekből készült alternatív tenger gyümölcseit állít elő válaszolva a növekvő halfogyasztás okozta túlhalászat kihívására.

  • Számos ötlet bemutatkozott: egy fenntartható logisztikai megoldástól kezdve, a járható napelemeken át, egy digitális kártevő előrejelzési rendszerig szántóföldi kultúrákban
  • A legjobb start-up ötlet: 3D-s élelmiszernyomtatási technológia, amely teljes egészében növényekből készült alternatív tenger gyümölcseit állít elő
  • A BASF Innovation Hub a fenntartható fejlődés terén megrendezett olyan nemzetközi verseny, amin start-up vállalkozások és innovátorok vesznek részt Közép- és Dél-Európa 11 országából

Kérdésünkre a PLATIO járható napelemeket készítő hazai start-up csapat tagja, Ruscsák Helga osztotta meg a versenyről tapasztalatát. „Nagyon örülünk, hogy a beválasztásra kerültünk a BASF Innovation Hub legjobb résztvevői közé, ha nem is sikerült az első helyen végeznünk. A PLATIO-val már több startup versenyen részt vettünk, és minden alkalommal új tapasztalatokat szereztünk. Így volt ez most is! A BASF-fel osztozunk a műanyaghulladék iránti lelkesedésünkben, és reméljük, hogy a jövőben lehetőségünk lesz az együttműködésre.”

Európa 11 országából 80-nál is több start-up ötlet vett részt a BASF Innovation Hub versenyén. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője, egyben a zsűri tagja kiemelte, hogy a nyertes a pénzjutalmat az ötlet továbbfejlesztésére, a megoldás piaci bevezetésére, promóciójára vagy a továbbfejlesztéséhez megfelelőnek tartott egyéb módon használhatja fel.

“A vállalati szféra képviselőiként kötelességünk, hogy együttműködjünk a kormányzatokkal, a civil szervezetekkel és hogy közösen támogassuk a fiatalokat. A fiatalok a pénzszűke miatt gyakran még bemutatni se tudják megoldásaikat, így ezek papírra vetett puszta vázlatok maradnak vagy benn ragadnak a fejekben. Éppen ezért vettük megtiszteltetésnek, hogy meghallgathattuk a helyi innovációk megalkotóit, megoszthattuk velük tapasztalatainkat és támogathatjuk őket” – tette hozzá Thomas Narbeshuber.

A BASF Innovation Hub verseny szervezője egy vegyipari cég, egyben a kutatás-fejlesztési ágazat egyik európai vezetője, a BASF. A versenyre, amit Közép- és Dél-Európa 11 országában rendeztek meg, hat hónapon át lehetett jelentkezni. A helyi döntők nyertesei csapatonként 2500 euróban részesülnek, míg a november 12-én, pénteken 12 órakor megrendezendő döntőben legjobbnak ítélt ötlet további 5000 eurót fog elnyerni. Az esemény élő közvetítése itt tekinthető meg.

agrotrend.hu / BASF

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook