Fenntarthatóság

Innováció

Két fiatal magyar nő „koktélja” mentheti meg a Földet

Madaras Liz és Lévay Krisztina zseniális találmánya mentheti meg a Földet attól, hogy mindent beborítson a műanyag hulladék.

Létrehozva:

|

A műanyagok nagy veszélyt jelentenek a természetre és az élővilágra, mivel nem lebonthatók. Biológiai lebontásra senki nem volt eddig képes, mígnem két magyar hölgy, Madaras Liz és Lévay Krisztina olyan baktériumkoktélt állított elő, amely a kőolajból előállított műanyagok mindegyikét képes lebontani hat-nyolc hét alatt. Olyan mikrobákat fejlesztettek ki, amelyek képesek teljes mértékben eltüntetni a kőolaj alapú műanyagot.

Ezt az egészet úgy kell elképzelni, mint a komposztálást, vagyis ahogyan a természetben is lebomlik a szerves hulladék.
Mikrobiális bontás zajlik: a Poliloopban lévő baktériumok a polimerlánc szénatomjait energiaforrásként, azaz saját anyagcsere-folyamataik fenntartására használják fel. Ezek a mikroorganizmusok elérik, hogy az egykor volt állati és növényi maradványokból felépülő műanyagok visszakapják eredeti, több millió éves szerepüket és újból a földi ökoszisztéma részei legyenek.

A folyamat végére a műanyagok újra természetazonos anyaggá válnak, hisz a lebontással szerves iszapot, komposztot kapunk, melyet mezőgazdasági célra is fel lehet használni talajjavítóként. Az eljárás minden előzetes kémiai kezelés, feldolgozás és komolyabb tisztítás nélkül képes eltüntetni a műanyagot, ráadásul nem szabadul fel semmilyen káros anyag a folyamat során.

A poliloop elnevezés a polimer és a loop (magyarul: hurok, hurkol) szavak kombinációjából jött létre. A műanyagok mesterségesen előállított vagy átalakított polimerek, a loop összetevő pedig arra utal, hogy a lebontásnak köszönhetően a hulladék újra visszakerül az ökológiai körforgásba.

agrotrend.hu / sopronmedia.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook