Fenntarthatóság

Innováció

Ha Grönland jege eltűnik, hét méterrel emelkedhet a tengerszint

Több milliárd tonna jég olvad el naponta mind az Antarktiszon, mind pedig Grönlandon. A tudósok szerint ha Grönland eltűnne, akár néhány méterrel is emelkedne a tengerek vízszintje.

Létrehozva:

|

Az idén mért eddigi legsúlyosabb jégolvadás zajlik Grönlandon az északi-sarkvidéki hőmérséklet emelkedése miatt – írta az Index. A Dán Meteorológiai Intézet (DMI) közlése szerint Grönland kedden több mint 8,5 milliárd tonnát és vasárnap óta összesen 18,4 milliárd tonnát veszített felszíni tömegéből. Közzétették azt a meghökkentő adatot is, miszerint Grönland északi részén a DMI mérései szerint a hőmérséklet jelenleg meghaladja 

A 20 CELSIUS-FOKOT, AMI KÉTSZER AKKORÁNAK MONDHATÓ, MINT A NYÁRON MÉRT ÁTLAG. 

Noha a héten mért jégveszteség nem olyan szélsőséges, mint a jégolvadás szempontjából rekordévnek számító 2019-es év hasonló időszaka, viszont ezúttal az olvadásban érintett jégtakaró kiterjedése nagyobb.

Fotó: Getty Images

A grönlandi jégtakaró olvadása – amely a második legnagyobb olvadási terület az Antarktisz után – a tudósok becslése szerint

A TENGEREK VÍZSZINTEMELKEDÉSÉNEK 25 SZÁZALÉKÁÉRT FELELőS.

Grönlandon a jeges terület felmelegedése és olvadása háromszor gyorsabb, mint a világ más részein. A jégtakaró fogyása 1990-ben kezdődött, 2000 óta pedig egyre gyorsabb az olvadás. Kutatók úgy vélik – számol be róla a Die Presse osztrák lap –, hogy az elmúlt évek vesztesége körülbelül négyszer akkora, mint a kétezres évek előtti időszaké.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a kilencvenes évek közepe óta a Föld 28 ezer milliárd tonna jeget veszített, ennek jelentős hányadát az Északi-sarkvidéken, beleértve Grönlandot is. Borús feltételezések szerint a tengerszint a század végére a korábbiakkal ellentétben nem két–tíz centiméterrel, hanem

AKÁR TÍZ–TIZENNYOLC CENTIMÉTERREL IS EMELKEDHET, HA AZ OLVADÁS ILYEN MÉRTÉKű MARAD, MINT 2021 NYARÁN. HA PEDIG A GRÖNLANDI JÉG TELJESEN ELOLVADNA, A TENGERSZINT HAT, SőT AKÁR HÉT MÉTERREL IS MEGEMELKEDHETNE.

Szerencsére – ha ez nevezhető szerencsének – az idei nyár Grönlandon viszonylag hűvösen kezdődött, sok csapadékkal, így a grönlandi jég olvadása jelenleg még a történelmi átlagon belül van – írja a Polar Portal. Az olvadási időszak egyébként június és szeptember között zajlik.

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook