Fenntarthatóság

Innováció

Furcsa halat fogtak a Hévízi-lefolyóból, a szakértők sem tudják beazonosítani

Az utóbbi időben több, úgynevezett inváziós halat fogtak ki a horgászok a Hévízi-lefolyóban, akiknek a faja nehezen beazonosítható. Korábban előkerült a közép-afrikai pompás malawisügér, a dél-mexikói vizekből származó citromsügér, de több, főképp Közép-Amerikában őshonos jaguársügér kifogására is volt példa.


Fotó: Magyar Haltani Társaság

A Pecaverzum nemrég egy újabb furcsa kinézetű példányról számolt be. A Magyar Haltani Társaság (MHTT) egyik rovatába ugyanis egy olyan hal került be, amelyet még 2022 decemberében fogtak. A horgász először naphalfélének azonosította, viszont végül más álláspontra jutott.

A hátúszója és a kopoltyúfedele más formájú. Lehet, hogy inkább valamilyen cichlid, de nem vagyok benne biztos – fogalmazott a horgász a szervezetnek, amely egy képet is közzétett a példányról.

Az MHTT honlapján egy fényképet is megosztott a halról, melynek akvarisztikai szakértője biztos abban, hogy a hal Vieja nembe tartozik, azonban nem tiszta vérű tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum), hanem annak egy hibrid példánya.

A szervezet egyúttal arról is írt, hogy az elvezető csatornában manapság tömeges ezek előfordulása, egyúttal kezdik kiszorítani onnan az őshonos halakat.

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés