Fenntarthatóság

Innováció

Egyetlen tőről fakadt, három emelet lakói falatozhatnak a szőlőóriásból

Ha nem is egyből Tokaj szőlő vesszei jutnak eszébe az embernek, de alaposan rácsodálkozik arra a szolnoki társasházra, amelynek tucatnyi lakója ugyan arról a tőkéről szemezgethet friss szőlőt első emeleti lakása erkélyén, vagy akár a harmadik szinten is. Gigászi méretű növény fejlődött ki egyetlen vesszőből, nagyjából egy tucat család erkélyre fut fel a kereken 40 évvel ezelőtt a fal tövébe ültetett tőke.

A ház falára fel pillantva a látogató alig akar hinni a szemének. Hatalmas szőlőtőke tör a magasba és három szintet szinte teljes egészében beborítanak a levelei. A megkapó látvány mellett a lakók örülnek az árnyéknak, és persze érésekor pár szemet maguk is bekapnak hazatérve.
 


Három emeletet is beborítanak a szőlőlevelek / Fotó: Facebook

– 1980-ban költöztünk a házba, akkor a földszinten lakott egy férfi. ő döntött úgy hogy a saját erkély alá ültet egy tőkét. Úgy hallottuk, ez egy olasz fajtájú szőlőt, a neve Krisztus vére. Két-három év elteltével már egy szinttel feljebb kapaszkodott a növény, öt év múlva, pedig a harmadik szinten már mi is örülhetünk a friss hajtásoknak – idézte fel a csodaszőlő történetét az ott lakó Mihály.

– Drótból készítettem lugast, ide futottak fel az égnek törő ágait, amelyek vízszintes irányban több lakás előtti erkélyt is befutottak. Nézze, ezeket ugyanúgy kell visszametszeni, kötözni, mint bármely ültetvényen termő fajtát – árulta el a nyugdíjas lakó, hozzátéve, hogy az egyik szomszéd rendszeresen permetezi is.

A többségnek tetszik a természetes árnyékoló, persze olyan lakótárs is akad, aki nem látja szívesen.


Az első tőkét Válent József ültette. Fotó: Gaál Zoltán / Blikk

– Eredendően volt még egy tőke, de azt az egyik lakó egyszerűen kivágta, idegenkedett a szőlő látványától. Mostanság is van, aki úgy tartja, hogy hangyák, bogarak, vagy rágcsálók másznak fel a vastag hajtáson, és jutnak be a lakásokba – mondja József aki szintén őslakó, a második szintről szintén első hajtásától fogva kíséri figyelemmel az emeleteket meghódító szőlőerdőt.

A gigászi növény gyümölcse szinte fekete, festékszőlőnek használják a borászok. Néhány fürtöt hoz, kissé savanykás, de lelkesen kóstolgatnak az otthoniak, akik még azt is elviselik, hogy ebben az időszakban feketerigók, galambok és betérnek az erkélyünkre egy-egy csippentésre. Általában szeptember közepe körül érdemes lemetszeni a fürtöket, de az idei hőség miatt már augusztus közepére leérettek a gyümölcsök.

A városi “szőlőgazdák” szerint egyébként a növény akár tovább is tudna fejlődni, de a többi lakónál nem szívesen látott vendég. Pedig lakók még arról is beszéltek, hogy volt akinek sikerült kevéske bort, sőt állítólag pálinkát is nyernie a kipréselt nedűből.

Azért tisztába vannak azzal, hogy a 40 éves szőlőóriás városszerte ismert, gyakorta jönnek erre fényképezni, már a helyi tévében is szerepelt kedvencük, bár az utcafrontra leintegetni meglehetősen körülményes a színpad méretű levélfüggöny mögül.

agrotrend.hu / Blikk

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook