Fenntarthatóság

Innováció

Algaüzemet hoztak létre magyar szakemberek

A zárt rendszerben előállított alga sokkal biztonságosabb, mint az import termékek. A növénytermesztésben és az állattenyésztésben is számos előnye van a megtermelt spirulinának, felhasználása hozzájárulhat az élelmiszer-előállítás fenntarthatóságához.

Európában egyedülálló technológiával működő algatermesztő üzem épült Tiszaszigeten. A beruházás 240 millió forintos támogatással valósult meg – erről számoltak be az M1 Magyar gazda című műsorában.

fotó: pixabay.com

Az üzemben előállított spirulina alga a növénytermesztésben a talaj minőségének javítására és lombtrágyaként is alkalmazható. Javítja a növény vízfelvevő és szárazságtűrő képességét, növeli a terméshozamot, illetve használatával csökkenthető a kijuttatott műtrágya mennyisége is. Az alga az állattok takarmányozásában is hasznos, mivel magas fehérjetartalma miatt kiválthatja a szóját.

Az alga antioxidáns hatással bír, javítja a hús minőségét, és alkalmazásával visszaszoríthatók az antibiotikumos kezelések is.

Az üzemben működő zárt rendszerű technológiát az üzem szakemberei fejlesztették ki a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak segítségével. Az Európában felhasznált spirulina jelentős része Ázsiából származik, ahol nyílt medencékben tenyésztik. A tiszaligeti üzemben előállított alga viszont sokkal biztonságosabb, mint az import, a zárt reaktorokba semmilyen szennyeződés nem tud bejutni.

A tenyésztés minden elemét szabályozzák: a tápanyagok összetételét és a fényviszonyokat aszerint változtatják, hogy milyen beltartalmi értékekkel bíró algát akarnak előállítani.

„Meg tudjuk hosszabbítani a táplálkozási ciklusukat, tehát nem a napsütésre vagyunk hagyatkozva, ezáltal a hozamot is tudjuk növelni” – mondta el Lele Lajos, az Alga-System Kft. ügyvezetője a műsorban.

Az üzem vezetői további fejlesztéseket is terveznek. Az algából saját termékeket szeretnének előállítani, valamint a jelenlegi tízszeresére akarják a termelés kapacitását bővíteni. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen több kutatást is végeznek majd a mikroalga biomassza hasznosítására. A cél, hogy a „termőföldtől az asztalig” hozzájáruljanak az élelmiszer-előállítás fenntarthatóságához.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nyakas Farm
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés