Fenntarthatóság

Innováció

Akvapónia a gyakorlatban

Akár a város közepén is megtermelhető a friss zöldség, ráadásul még termőföldre sincs hozzá szükség. Az úgynevezett akvapóniás rendszerek elterjedése alaposan átformálhatja a mezőgazdaságról alkotott korábbi képet.

 

Új termesztési technológia változtathatja meg a világ mezőgazdaságát. A hagyományos, termőföldhöz kötött termelés mellett számos kísérlet indult arra, hogy miként lehet vízben, illetve vertikálisan, felfelé építkezve megtermelni az élelmiszert – írta a Magyar Nemzet. Bár hazánkban egyelőre gyerekcipőben járnak az effajta kezdeményezések, a világ számos pontján bizonyították már, hogy van perspektíva a hidropóniás rendszerekben. Ennek lényege, hogy a termesztés során nincs szükség földre, a növények egy speciális tápanyagokat tartalmazó oldatban fejlődnek. Ennek egy továbbfejlesztett változata az úgynevezetett akvapónia. Ez a kifejezés egy olyan intenzív növénytermesztési módot takar, amely során a víz folyamatosan kering a kavicságyba ültetett növények tálcái alatt az üvegházban. 

Különlegessége azonban nem csak ebben rejlik. Az akvapóniás rendszerekben egy haltartály is található, a halak trágyája táplálja a növényeket, amelyek cserébe megtisztítják a vizet, ami visszakerül a tartályba. A rendszer a digitalizációnak köszönhetően a hagyományos kertészeteknél lényegesen kevesebb emberi munkaerőt igényel.

Fotó: AFP

Bár kétségkívül számos kihívással kell megküzdeni egy ilyen vertikális farm működtetése során, megfelelő tudással és innovációval sikeres lehet a kezdeményezés. Az Egyesült Államokban húsz évvel ezelőtt indították el az első kereskedelmi termelésre létrehozott rendszert, Japánban pedig olyannyira bevált a technológia, hogy a szigetországban csaknem teljesen áttértek az akvapóniás, vertikális zöldségtermesztésre. Japánban jelenleg kétszáz ilyen „salátagyár” működik. Hazánkban egyelőre csak kísérleti telepek működnek, illetve néhány hobbikertész saját otthonában rendezett be háztáji „ültetvényt”. A régiónkban ugyanakkor Európa legnagyobb akvapóniafarmja épül. 

A cseh Future Farming vállalat Brünnben (Brno) megvalósított beruházása már el is kezdődött. Az első, háromezer négyzetméter alapterületű blokkban már folyik a zöldségtermesztés és a haltenyésztés, s hamarosan a második blokk is készen áll a próbaüzemre. Ha a másik két blokk is üzemkész lesz, a farmról napi 2,1 tonna zöldség és évi 320 tonna hal kerülhet a piacra.

Az akvapónia legnagyobb előnye ugyanis az, hogy a fogyasztókat mindennap friss áruval tudja ellátni, a termesztés ugyanis az év minden napján folyamatosan zajlik. A cseh szakemberek szerint egy ezer négyzetméteres akvapóniás farmon egy év alatt ugyanannyi zöldséget lehet megtermelni, mint egy 18 ezer négyzetméteres, hagyományos gazdaságban, a halhozam pedig nagyjából egy húszhektáros halastónak felel meg. További nagy előnye, hogy bárhol felállítható, akár a város közepén is kiépíthető a friss zöldséget és halat termelő egység.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nyakas Farm
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés