Fenntarthatóság

Innováció

24 ezer csemetével folytatódik a Településfásítási Program

Folytatódik az Agrárminisztérium által indított Településfásítási program. A minisztérium további egy milliárd forintot biztosít a 10 ezer fő alatti települések számára, így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán újabb 24 ezer fát ültethetnek el az újabb fásítási programban.

Az érdeklődők első lépésként június 10-e és 30-a között előregisztrálhatnak, majd a konkrét fákra vonatkozó igényüket július 5-étől nyújthatják be az orszagfasitas.hu oldalon keresztül – mondta az InfoRádiónak Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára. A szakember úgy véli, a megjelölt június 30-i határidőre a tervezett 24 ezer darab fára az a közel ezer település, akik jelentkezésére számítanak, regisztrálni fog.

fotó: orszagfasitas.hu

Szentpéteri Sándor hozzátette, a program most induló, második ütemében az igénylők tizenkilenc, belterületre is ültethető, a klímaváltozást jól tűrő fafaj közül választhatnak – településenként legalább tíz, legfeljebb 30 sorfát igényelhetnek. Ezek nagy méretű sorfák, 14 centis körátmérővel és 2-5 méter magassággal bírnak. A helyettes államtitkár megjegyezte, az igénylők a fákon túl kapnak támasztókarót, mulcsot, törzsvédő hálót, illetve minden egyes facsomaghoz járni fog egy madárodú, valamint egy útmutató a szakszerű ültetéshez. „Választhatók hársak, kislevelű-, nagylevelű és ezüst, de akadnak kőrisek, kocsányos- és csertölgy, amik 100 év fölött is bőven megélnek. Illetve olyan díszfák, például díszalma, díszkörte és a szivarfa, melyek a megjelenésükkel is szolgálhatják a teleülések igényeit.”

Az agrártárca helyettes államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy egy településről csak egy regisztráció nyújtható be, ezért, ha civilszervezet vagy egyház regisztrál, akkor érdemes egyeztetnie az önkormányzattal.

A fákra az igényléseket ugyanis a települések mellett, különböző önkormányzati és állami intézmények, egyházi és civilszervezetek, illetve ezek intézményei is benyújthatják.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés