Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

220 medvére adnak kilövési engedélyt Romániában

220 medve kilövését engedélyezik Romániában a medvetámadások nagy száma miatt. Az ún. „megelőzési kvóta” a leginkább érintett területeken lép érvénybe, pl. Székelyföldön.

Az elmúlt két évben okozott károk száma és értéke, valamint az ember elleni támadások és incidensek térképe alapján listázták, hogy hol kell beavatkozni a medveállományba – írta az Ecolounge. Azért tartotta fontosnak a törvényes keret megteremtését és a beavatkozást, mert az ország egyes régióiban a törvényes lehetőségek hiányában törvénytelen módszereket alkalmaznak a medvék elpusztítására.

A rendelet 220 barnamedve kilövését teszi lehetővé. A 80 egyedes beavatkozási kvóta keretében azokat az egyedeket lőhetik ki, amelyek közvetlenül fenyegetik az emberi életet vagy a közbiztonságot. Emellett 140 egyed kilövését azért engedélyezi a tárca, hogy megelőzze a medveveszélyt. Azoknak a településeknek a környékén teszi lehetővé a medveállomány ritkítását, amelyeken az elmúlt években a legtöbb bejelentés érkezett a medvék által okozott kárról és a medvetámadásokról. A kvóták a 2022-es évre szólnak, és a kimerülésükig érvényesek.

A megelőzési kvóta újdonságnak számít a romániai vadgazdálkodásban, miután 2016-ban a Ciolos-kormány betiltotta a populációszabályozás céljából végzett medvevadászatot. Korábban évente 400-450 medve kilövését engedélyezte a minisztérium.

A minisztérium honlapján korábban közzétett statisztikából kiderült: az elmúlt két évben 47 esetben támadt emberre medve Romániában. Emellett 2974 esetben jelentettek be a nagyvad által okozott kárt, a medvekár kétéves összértéke pedig 6,8 millió lej (félmilliárd forint). A statisztika rávilágított arra, hogy Székelyföldön okozzák a legtöbb problémát a medvék. Hargita megyében 14, ember elleni támadást jegyeztek fel, és a kár több mint 40 százalékát Hargita és Maros megyében jelentették. Jelentős azonban a kár Kovászna, Brassó és Szeben megyében is, az ember elleni támadások statisztikájában pedig Prahova megye áll a második helyen öt esettel.

A statisztikának megfelelő a megyékre, településekre leosztott megelőzési kvóta is: Hargita megyében 35, Marosban 25, Kovászna megyében 13, Brassóban pedig 11 medvét lőhetnek ki a helyi vadásztársaságok.

agrotrend.hu / Ecolounge

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés