Természet

Március 3-án ünnepeljük a vadvilág világnapját

Március 3-án van a vadvilág világnapja, 2013-óta az ENSZ közgyűlésének döntése alapján ezen a napon a vadon élő növény-, és állatvilág sokszínűségét ünnepeljük – hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Magyarország területének 22 százaléka áll hazai vagy európai uniós jogszabályi védelem alatt. Védett természeti értékként 782 növény- és 1193 állatfajt tartottak nyilván a legutóbbi, 2022-es adatok alapján, ebből 273 faj volt fokozottan védett.

Fotó: Pixabay

 

Magyarországon 10 nemzeti park található, emellett 849 ezer hektáron 326 országos jelentőségű védett területtel, és 44 ezer hektár 1849 helyi jelentőségű védett területtel rendelkezik.

A legutóbbi, 2023 februári adatok szerint az ország több mint 128 ezer gímszarvasnak, 369 ezer őznek, 55 ezer vaddisznónak, és 474 ezer mezei nyúlnak adott otthont.

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából nyilvánította március 3-át a vadvilág világnapjává (World Wildlife Day). A CITES mára több mint 36 ezer állat- és növényfaj, valamint azok részeinek, származékainak (például elefántcsont, korall, kaviár, hüllőbőrből készült táskák, faanyag) kereskedelmét szabályozza.

A világnappal felhívják a figyelmet azokra az értékekre és javakra, amelyekkel az élővilág hozzájárul az emberiség megélhetéséhez, személyes jólétünkhöz. Továbbá hogy ráirányítsák a figyelmet az élővilág sokszínűségére, a vadon élő állat- és növényfajok kihalásának és az élővilágot érintő illegális kereskedelemnek a veszélyeire.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés