Természet

Káprázatos hóvirágmező nyílik Bakonybélben

Országszerte tömegével nyílik már a tavasz hírnöke. A hóvirágszezon valósággal berobbant a napokban Magyarországon, az Alcsúti Arborétumban például már javában tart a Hóvirágünnep – írja a sokszínű Vidék.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorból most hasonlóan örömteli hírek érkeztek, a bencések kertjében, az arborétumban tízezerszám nyílik ezekben a napokban a hóvirág. A szerzetesek egy pompás fotót is posztoltak, melyen jól látszik, milyen hófehér szőnyegben gyönyörködhet, aki ellátogat a hétvégén Bakonybélbe.

Fotó: Facebook / Szent Mauríciusz Monostor

A monostorról többször írtunk, a közelmúltban például egy teremtésvédelmi tanösvényt építettek a varázslatos környezetben. A monostor kertjében szépen megfér egymás mellett a gondosan ápolt gyógynövényes és gyümölcsös, valamint a védett állatok seregének otthont nyújtó arborétum. A történeti kert többszáz éves fái mellé az 1998-as újraalapítást követően új telepítések kerültek.

Az arborétum kialakítása az 1830-as évek elején kezdődött, akkor egy angolkertet létesítettek a területen. A parkba számos növénytő a Pannonhalmi Apátság kertjéből érkezett. Az arborétum elsősorban hazánkban honos fajok, bükk, tölgy és hársak otthona.

A kikeleti hóvirág színével a reményt és a tisztaságot jelképezi, megjelenése a tavasz közeledtét jelzi. 2005 augusztusában lett védett faj Magyarországon is. Minden egyes hóvirág természetvédelmi értéke 10 000 forint.

agrotrend.hu / Sokszínű Vidék

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés