Természet

Csúcsragadozók a Balaton-felvidéken – vadkamera felvétel

A Balaton-felvidékre telepített vadkamerán egy aranysakál és egy vörös róka bukkant fel. Somogyi László túravezető osztotta meg közösségi oldalán a felvételt. A videóhoz tartozó leírásban pedig egy gyorstalpalót is tartott arról, hogyan lehet egymástól megkülönböztetni a két állatot – írták a lelepo.hu-n .

Így lehet megkülönböztetni az aranysakált és a vörös rókát

„A Balaton-felvidék csúcsragadozói. Sokszor hallottam hogy az aranysakált és a rókát könnyű összetéveszteni, pedig rengeteg különbség van közöttük” – írja közösségi oldalán Somogyi László balatoni túravezető. Hozzáteszi, a sakál nagyobb és robusztusabb. Farka kisebb a testméretéhez képest és a bundája egyszínű. Inkább egy kisebb farkasra hasonlít.

Vörös róka. Fotó: Pixabay

A vadkamera felvételén látható mindkét példány egy kifejlett kan, a túravezető szerint a csúcsragadozók fajtájuknak a legnagyobbjai, a csemegéjük pedig egy elhullott vad csontjai.

Hét érdekesség az arany sakálról

1. Az aranysakál az utóbbi évtizedekben kezdett visszatérni Európába, beleértve Magyarországot is. Korábban inkább csak Dél- és Kelet-Európában volt jelen, de az elterjedési területe fokozatosan kiterjedt északabbra is.

2. Az aranysakál alkalmazkodóképessége kiváló, erdőkön, mezőkön, szántóföldek környékén, sőt városi területeken is képesek túlélni.

Arany sakál. Fotó: Pixabay

3. Az aranysakálok általában csoportokban élnek, amelyek családokból vagy lajstromokból állnak. Ez segíti őket az élelemkeresésben, a védelemben és a szaporodásban.

4. Az aranysakálok csúcsragadozók, kisebb emlősöket, madarakat, kisebb gerinceseket, rovarokat eszik, de gyakran fogyaszt gyümölcsöket is.

5. Különleges hangokkal kommunikálnak, vonyító, vakkantó, és már hanghatásokat is kiadnak.

6. Általában éjszaka aktívak, így hatékonyabban tudják levadászni zsákmányaikat.

7. Az aranysakál számos európai kultúrában jelen van, gyakori szereplői a mítoszoknak, nem egyszer istenek is a sakálok bőrébe bújtak, de mindig valamilyen különleges, földöntúli erővel rendelkeztek a meseszerű történetekben.

agrotrend.hu / Lelépő

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook