Fenntarthatóság

Természet

A Grönlandi jégtakató ellenállóbb lehet, mint gondolták

A világ második legnagyobb jégtakarója ellenállóbb lehet a globális felmelegedéssel szemben, mint korábban gondolták – állapították meg tudósok. Még ha a Föld 2100-ra átmenetileg 2 Celsius-fokkal melegedne is az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest, akkor is megakadályozható, hogy a grönlandi jégtakaró eltűnjön és drasztikus tengerszint-emelkedést okozzon. Azonban az 1,7 Celsius-fok hosszú távú túllépése katasztrofális helyzetbe sodorja a bolygót.

Forrás: pixino.com

Egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányában azt vizsgálta, hogyan reagálhat a jégtakaró a felmelegedésére.

Számítógépes modellek segítségével megállapították, hogy olyan lassan reagál az ember okozta felmelegedésre, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a következő néhány száz évben megakadályozhatja, hogy bekövetkezzen a visszafordíthatatlan olvadás.

Eredményeink hangsúlyozzák, hogy még ha nem is sikerül 1,5 vagy 2 fokos globális felmelegedés alatt maradnunk a következő évtizedekben, és átmenetileg átlépjük a grönlandi jégtakaró kritikus hőmérsékleti küszöbét, akkor is van még esélyünk cselekedni” – nyilatkozta Nils Bochow, a norvég Sarkvidéki Egyetem munkatársa, a Nature tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány vezető szerzője.

A jelenlegi 1,2 Celsius-fokos felmelegedés mellett a grönlandi jégtakaró már most olvad. 2023 január és augusztus között jégtömegéből 27. alkalommal veszített, így 196 milliárd tonna jég került az óceánba. A klímaváltozás nyugtalanító jeleként 2021-ben először esett eső a hatalmas jégtakaró legmagasabb területein.

Teljes felolvadása katasztrofális következményekkel járna, több mint hét méteres globális tengerszint-emelkedéshez vezethetne. A tanulmány megerősítette, hogy ez több száz vagy ezer év alatt következne be, amennyiben a Föld meghaladja a hosszú távú kritikus küszöbértéket, az 1,7 és 2,3 Celsius-fok közötti globális átlaghőmérsékletet.

A jó hír az, hogy még ha a hőmérséklet 2100-ra átmenetileg 6,5 Celsius-fokkal az iparosodás előtti szint fölé is emelkedne, a néhány évszázadon belül 1,5 Celsius-fok alá történő lehűlés elméletileg megakadályozhatná ezt az apokaliptikus forgatókönyvet. Ez a forgatókönyv a gyors, nagyszabású szén-dioxid-eltávolítástól függ, beleértve olyan intézkedéseket, mint a széles körű erdőtelepítés vagy a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológiák – amelyekkel még nem rendelkezünk. A globális felmelegedés 1,7 Celsius-fok alatt tartása a tudósok szerint biztonságos felső határnak tűnik a jégtakaró számára, de döntő okok szólnak az 1,5 Celsius-fokos korlátozás mellett.

A 1,5 Celsius-fok még mindig kritikus küszöbérték a grönlandi jégtakaró számára: Jelentős fenntartás, hogy az éghajlati tudomány összetett, és a kutatók számítógépes modellezése nem tudta figyelembe venni, hogy az éghajlatváltozás más aspektusai milyen hatással lehetnek a jégtakaróra – az antarktiszi jégtakaró után a világ legnagyobb jégtakarójára. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy lényegében az éghajlati rendszer minden más része gyorsabban reagál a globális felmelegedésre, mint a jégtakaró. Ezek közé tartoznak az esőerdők, a szél- és csapadékminták, valamint az óceáni áramlási rendszerek. Mindezek az elemek hirtelen reagálnak az emelkedő hőmérsékletre, és így sokkal rövidebb időintervallumokra támaszkodnak a billenés elkerülése érdekében.

És még ha el is kerüljük a grönlandi jégtakaró nagymértékű olvadását, az ideiglenes tengerszint-emelkedés jelentős lehet” – mondja Niklas Boers, a németországi Müncheni Műszaki Egyetem és a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet társszerzője. „Minél magasabbra emelkedik a hőmérséklet, annál nehezebb lesz hosszú távon biztonságos szintre csökkenteni. Ezért kell gyorsan cselekednünk, és a globális átlaghőmérsékletet 1,5 Celsius-fok alatt tartani” – teszi hozzá. „A grönlandi jégtakaró csak egy kis része a képnek, és az ember okozta éghajlatváltozással kapcsolatban számos más negatív következménnyel is szembesülhetünk, ha nem cselekszünk időben„. Mivel a bolygó jelenleg a Párizsi Megállapodás ellenére a 3 Celsius-fokot meghaladó felmelegedés felé tart, sürgősen csökkenteni kell az éghajlatot fűtő fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását.

agrotrend.hu / ecolounge

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés