Fenntarthatóság

Tavasszal megjelenhetnek az instant erdők Debrecenben

Árnyékot adnak, port kötnek meg és a közérzetre is jó hatással vannak az úgynevezett instant erdők, amelyek telepítése tavasszal kezdődhet meg Debrecenben. Ez is része a város Zöld Kódexének. A program által szárazságtűrő, dézsás növények díszíthetik a belvárost – írták a dehir.hu-n.

A fásítás évek óta zajlik a városban, azonban számos helyen nem lehet őket elültetni a közműhálózat miatt.

Fotó: Koppányi Szabolcs / debreciner.hu

Erre a mozgatható, dézsás növények jelenthetnek megoldást. Az úgynevezett instant erdők kialakítása is része a Zöld Kódexnek.

A környezetvédelmi program társszerkesztője a legutóbbi JövőMűhelyben beszélt arról, hogyan lehet nagyvárosi környezetben is hatékonyan zöldíteni.

– Ezen dolgozunk főkertész úrral közösen, hogy olyan, újszerűnek tűnő, de ugyanúgy hatékony zöldfelületeket alakítsunk ki, ha kell tetőkerttel, függőleges zöldfelületekkel, instant erdővel. De ez az instant erdő azért nem azt jelenti, hogy egy téren elrakunk egy-két dézsás fát, több tíz faegyedet jelent – hangsúlyozta Hamecz Orsolya.

Instant erdőket külföldi városokban is kialakítanak: például Hollandiában. Az általuk használt metódus szerint a növények nyáron hűsítő árnyékot adnak, kontrollálják a páratartalmat, port kötnek meg és a közérzetre is jó hatással vannak.

Debrecenben a tesztüzem már megtörtént: korábban a Baltazár Dezső és a Dósa nádor téren is helyeztek el így fákat.

– Ez fenntartás szempontjából kihívás, de ezért gondolkozunk minden olyan megoldáson, mint a fajtaösszetétel – hogy szárazságtűrő fákat használunk –, vagy, hogy olyan termőközeget rakunk bele, ami jobban tartja a vizet, tehát minden technikai bravúrt kihasználunk – emelte ki Kuhn András főkertész.

A város főkertésze azt mondta: az első instant erdők telepítése néhány hónapon belül, a tavaszi faiskolai szezon után megtörténhet. Az egyik helyszín várhatóan a Baltazár Dezső tér lesz.

agrotrend.hu / DEHÍR

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés