Fenntarthatóság

Sikeres fajmentési program a Hortobágyi Nemzeti Parkban

 

„Egy sikertörténet ez, az emberiség sikertörténete, amikor is egy önmagát fenntartó populációt tudunk létrehozni – Hortobágyon kívül is – Spanyolországban, Kazahsztánban, majd később a Föld más pontjain is, mert célunk a faj megmentése”fogalmazott Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója közösségi média oldalán.

November végén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Rewilding Europe és Rewilding Spain, valamint az Európai Állatkertek Szövetségének fajmegmentési programjának (EEP) együttműködése révén egy csapat Przewalski-ló érkezett Spanyolországba a hortobágyi Pentezug Rezervátumból.

Fotó: HNPI Facebook-oldala, Szilágyi Attila

A HNPI 1997-ben indította el a Pentezug projektet, az alapító lovak (31db) száma azóta tízszeresére emelkedett. A projekt sikerességének köszönhetően elértük azt, hogy más hasonló visszatelepítési projekteket támogassunk mind szakmailag, mind nemzetközi szinten.

A szállítást több hónapos szervezés, a vadló tartó területek kölcsönös látogatása és a szakemberek tapasztalatcseréje, valamint az utazó állatok karanténozása előzte meg.

A többnyire fiatal és néhány tapasztalt, idős egyedből álló állatok állományból való kiválasztásakor a legfontosabb szempont az volt, hogy a fajkoordinátor által javasolt, genetikailag minél változatosabb kiinduló csapat érkezzen az ibériai fennsíkra, ahol a vadlovak visszatelepítése alapvető szerepet fog játszani az egészséges ökoszisztémák helyreállításában és a biodiverzitás megőrzésében.

Fotó: HNPI Facebook-oldala, Szilágyi Attila

Jelenleg az állatok Kerekes Viola, a projekt koordinátora, felügyelete alatt ismerkednek a már ott élő fajtársaikkal, illetve a területtel.

Büszkék vagyunk rá, hogy a HNPI munkatársai (Pentezug csoport) szakmai tudásukkal segítik, Mongólia és Oroszország után, ezúttal a spanyol kollégák tapasztalatgyűjtését a visszatelepítési projektben.

Fotó: HNPI Facebook-oldala, Szilágyi Attila

A sikeres szállítás nem valósulhatott volna meg a Fővárosi Állat-és Növénykert, dr. Soós Endre és dr. Soós-Koroknai Viktória nélkül, akik rengeteg tapasztalattal és szaktudással járultak hozzá a vadló projekt eredményességéhez.

agrotrendhu/HNPI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés